Η Ελλάδα αντιμέτωπη με τις προκλήσεις της Τουρκίας για άλλη μια φορά. Μήπως χρειάζεται αλλαγή πολιτικής;

Επαμεινώνδας Ε. Πανάς
συντ. Καθηγητής
Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

27 Ιουνίου 2017
2df8750991a63acd3d5f172843037d9a (1)Γεγονός είναι ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπεναλί Γιλντιρίμ, με πρόσχημα να επισκεφθεί «ιδιωτικά» τη μειονότητα της Θράκης ήρθε για να συζητήσει σημαντικά ζητήματα στα οποία δεν έχει δοθεί λύση μέχρι σήμερα, που αφορούν όχι μόνο τα ελληνοτουρκικά, αλλά κρίσιμα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου. Μην ξεχνάμε ότι λίγες μέρες πριν την επίσκεψή του, είχε πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη η τριμερής συνάντηση Ελλάδας – Ισραήλ – Κύπρου για τα ενεργειακά, και αναμένεται η «Γενεύη ΙΙ» για το Κυπριακό.

Από τις επίσημες δηλώσεις δεν μπορούμε να αντλήσουμε πληροφόρηση για το τι συζητήθηκε ακριβώς μεταξύ Τσίπρα-Γιλντιρίμ.

Οι χειραψίες και τα χαμόγελα μπροστά στις κάμερες δεν σημαίνουν ότι λύθηκαν όλα τα ζητήματα των ελληνοκυπριακών σχέσεων. Αντίθετα, προστίθενται και νέα προβλήματα. Ο ίδιος ο Γιλντιρίμ, πριν από την επίσκεψή του στην Αθήνα, επισκέφθηκε τα Σκόπια, όπου μάλιστα χαρακτήρισε άδικη την επιμονή της Ελλάδας να αποκλείει τα Σκόπια από τους διεθνείς οργανισμούς: ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Αλλά ποια είναι τα δεδομένα της συμπεριφοράς της Τουρκίας;

  • Στο χρονικό διάστημα 1995-2016 οι Τούρκοι έχουν κάνει 32.104 παραβιάσεις του εναέριου χώρου
  • Η Τουρκία συνεχίζει τον εποικισμό του ψευδοκράτους στην Κύπρο
  • Η Τουρκία προκαλεί με τις μουφτείες στη Θράκη
  • Η πολιτική της Τουρκίας για το Αιγαίο βασίζεται στην επιμονή της για «δίκαιη» μοιρασιά στο Αιγαίο, στα πλαίσια της «αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας»
  • Με απειλή πολέμου στην Κύπρο, η Τουρκία διεκδικεί μερίδιο από τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου καθώς και τη συνδιαχείριση ορυκτού πλούτου
  • Μελετώντας το βιβλίο «Στρατηγικό βάθος: Η διεθνής θέση της Τουρκίας» του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νταβούτογλου, διαπιστώνει κάποιος τις ξεκάθαρες θέσεις της Τουρκίας κατά της Κύπρου. Στις σελίδες 279-280 διαβάζουμε: «Ακόμη κι αν δεν υπήρχε ούτε ένας μουσουλμάνος Τούρκος εκεί (στην Κύπρο), η Τουρκία όφειλε να διατηρεί ένα κυπριακό ζήτημα. Καμία χώρα δεν μπορεί να μείνει αδιάφορη σε ένα τέτοιο νησί, που βρίσκεται στην καρδιά του ζωτικού της χώρου. Καμία παγκόσμια και περιφερειακή δύναμη που κάνει στρατηγικούς υπολογισμούς στη Μέση Ανατολή, στην Ανατολική Μεσόγειο, στο Αιγαίο, στη διώρυγα του Σουέζ, στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Περσικό Κόλπο δεν μπορεί να παραμελήσει την Κύπρο». Με ιδιαίτερο κυνισμό περιγράφει ο Νταβούτογλου πως η εισβολή της Τουρκίας το 1974 στην Κύπρο έγινε όχι για τους Τουρκοκυπρίους, αλλά για γεωπολιτικούς λόγους.
  • Μην ξεχνάμε τον προηγούμενο Πρόεδρο της Κύπρου, Γραμματέα του ΑΚΕΛ (κομμουνιστή), Δ. Χριστόφια, ο οποίος από του βήματος της Γενικής Συνελεύσεως του ΟΗΕ, ανέφερε ότι έχουν μερίδιο στο φυσικό αέριο της Κύπρου και οι Τουρκοκύπριοι!!! Η αντίληψη αυτή είναι ενδεικτική της ενδοτικότητας, της έλλειψης στρατηγικής για το Κυπριακό. Τι είδους «διεθνισμός» είναι αυτός; Αλλά και ο νυν Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης είναι υποστηρικτής του Σχεδίου Ανάν.
  • Για να αντιληφθεί κάποιος το μέγεθος της ειλικρίνειας των προθέσεων της Τουρκίας αρκεί να θυμηθεί ότι δύο μέρες μετά την επίσκεψη Γιλντιρίμ, ο Ερντογάν μετέτρεψε την Αγιά Σοφιά σε τζαμί, βάζοντας τους μουεζίνηδες να διαβάζουν το κοράνι μέσα στην Αγιά Σοφιά.

 

Διαχρονικά έχουν ευθύνη όλες οι Ελληνικές κυβερνήσεις που κάθονται ενδοτικά και συζητούν τις προκλήσεις, τις αξιώσεις και τους εκβιασμούς της Τουρκίας. Δεν υπάρχει κάποιος από τους ηγέτες των Ελληνικών κυβερνήσεων που να μιμήθηκε τον Ελευθέριο Βενιζέλο, όταν κατά τη διάρκεια των συζητήσεων με τους Τούρκους στη Λωζάνη ζήτησε από τους συμβούλους του τις απόψεις τους για τη διαμόρφωση της ενδεδειγμένης πολιτικής.

Male_Liberation_Symbol-292x300Ο ειδικός σύμβουλός του Άγγελος Ιωαννίδης παλαιός Κωνσταντινουπολίτης εισηγήθηκε: «Το πρόβλημα των σχέσεών μας προς την Τουρκίαν είναι πρόβλημα ανδρισμού. Αν τους δείξωμεν τον ανδρισμόν μας, μας δείχνουν τα οπίσθιά των. Αν τους δείξωμεν τα οπίσθιά μας, μας δείχνουν τον ανδρισμόν των».

Ποιοι έδειξαν από τους πολιτικούς της μεταπολίτευσης τον ανδρισμό τους στους Τούρκους;

Ουδείς.

 

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα καὶ σημειώθηκε ὡς , , , , , . Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...