Η επέτειος της «μαγικής αλλαγής» του ΟΧΙ σε ΝΑΙ

20 Ιουλίου 2017

Επαμεινώνδας Ε. Πανάς
συντ. Καθηγητής
Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Τα ξημερώματα της 27ης Ιουνίου 2015 σε έκτακτο διάγγελμα ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας ανακοινώνει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τις 5 Ιουλίου του 2015.

«Ελληνίδες Έλληνες, στο εκβιαστικό τελεσίγραφο σας καλώ να αποφασίσετε κυρίαρχα και περήφανα, όπως ακριβώς προστάζει η ιστορία των Ελλήνων».

1

Την ίδια περίοδο ο υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών Μ. Σάντερς, τόνιζε στην ανακοίνωσή του:

«Είναι απαράδεκτο ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές πολιτικών έχουν αρνηθεί να εργαστούν με την Ελληνική κυβέρνηση σε ένα λογικό πλάνο για τη βελτίωση της οικονομίας και την αποπληρωμή του χρέους της». […] «Σε μια στιγμή φρικαλέας ανισότητας πλούτου, οι συντάξεις των ανθρώπων στην Ελλάδα δεν θα έπρεπε να κοπούν έτι περαιτέρω, ώστε να ξεπληρώσουν κάποιες από τις μεγαλύτερες τράπεζες και κάποιους από τους πλουσιότερους χρηματοδότες στον κόσμο».

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν:

2

Η συνέχεια είναι γνωστή. Με ένα «μαγικό» τρόπο, το τελικό «ΟΧΙ», μεταλλάχθηκε σε «ΝΑΙ».

Πιστεύω ότι δεν υπάρχει εχέφρων πολίτης αυτής της χώρας που να πιστεύει ότι ο εκάστοτε πρωθυπουργός είναι ιδιοκτήτης αυτής της χώρας, των θεσμών της και των πολιτών της.

Αυτή η περίεργη μετατροπή του «ΟΧΙ» σε «ΝΑΙ» τελικά αποδείχθηκε ότι οδηγούσε σε κατάσταση διολίσθησης προς τον ολοκληρωτισμό.

Σιγά-σιγά μετά την πανηγυρική τελετή του «ΟΧΙ» στην πλατεία Συντάγματος, οι πολίτες για μια ακόμη φορά συνειδητοποίησαν ότι οι ρητορικές δηλώσεις δεν είχαν αξία και σχέση με την πραγματικότητα.

Drain

Πολλοί πολίτες απελπισμένοι από την ήδη κακή κατάσταση της χώρας, πίστεψαν αρχικά ότι η κυβέρνηση της πρώτη φορά Αριστεράς θα επανέφερε τη χώ

ρα στην κατάσταση πριν από την κρίση. Ο ενθουσιασμός των πολιτών για το δημοψήφισμα τους έκανε να ξεχάσουν για λίγο τι ακριβώς έλεγε ο Μέγας Φρειδερίκος: «Έκανα μια συμφωνία με το λαό μου. Αυτός θα λέει ό,τι θέλει και εγώ θα κάνω ό,τι θέλω».

Η μετάλλαξη του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος έδειξε ότι αφενός δεν υπάρχει σεβασμός από την κυβέρνηση στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ενώ επίσης χάθηκε και η ελπίδα. Τότε οι πολίτες έδιναν τη μάχη τους για την ελπίδα της νίκης του «ΟΧΙ». Σήμερα οι ίδιοι δυστυχώς κατανοούν ότι πρέπει να διευρύνουν τον ορίζοντα της όρασής τους. Νομοτελειακά δεν υπάρχει προοπτική και πρόοδος σε μια χώρα, όταν οι κυβερνώντες αλλάζουν βίαια τα κατοχυρωμένα με το Σύνταγμα δικαιώματα των πολιτών, ιδιαίτερα τα αποτελέσματα εκλογικής διαδικασίας.

Όταν κάποιος σκέφτεται τι έγινε τελικά με το δημοψήφισμα, συνειρμικά ανατρέχει σε αυτό που έγραφε ο Εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός:

Πώς πάει το Έθνος;

Είδες ποτέ να μαδάνε την κότα

και ο αέρας να συνεπαίρνει τα

πούπουλα; Έτσι, πάει το Έθνος.

 

Μετά από δύο χρόνια της πρώτης φοράς αριστεράς κυβέρνησης, όλοι έχουμε διαπιστώσει την επιταχυνόμενη μεταβολή των θέσεών της σε σύγκριση με το 2015.

Υπάρχουν τρεις σημαντικές ημερομηνίες που συνδέονται άμεσα με τους ψηφοφόρους: 29 Ιουνίου του 2015 τα capital controls, 5 Ιουλίου του 2015 το Δημοψήφισμα και 20 Σεπτεμβρίου 2015 εθνικές εκλογές.

Οι πολίτες στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 μείωσαν κατά 320160 ψήφους τη δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ και κατά 192610 ψήφους τη δύναμη της Νέας Δημοκρατίας.

Το αποτέλεσμα των εκλογών με την πρωτοφανή αποχή του 43,84% και με το ποσοστό 2,42% των λευκών και άκυρων, καθώς και με τη σημαντική μείωση της εκλογικής δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε διάστημα οκτώ μηνών, ίσως είναι μια λογική απάντηση αυτής της μετατροπής του «ΟΧΙ» σε «ΝΑΙ».

Ο πολίτης σε ένα βαθμό έδειξε ψηφίζοντας, τη σημασία της υπευθυνότητας, αλλά κυρίως του αυτοελέγχου. Ο πολίτης αναγκάστηκε από τα γεγονότα να ξεχάσει τους πανηγυρισμούς με τις σημαίες και να στηριχθεί μόνο στον εαυτό του που έπρεπε πια να πάρει σοβαρές και υπεύθυνες αποφάσεις για το δικό του μέλλον. Ο πολίτης συνειδητοποίησε ότι μεγαλύτερη αξία έχει να αγωνίζεται ο ίδιος για τη νίκη της ελπίδας, παρά να πιστεύει σε φρούδες υποσχέσεις.

Μετά από την αρχική απογοήτευση, η ουσιαστική διδαχή του πολίτη ήταν η απομάκρυνση από τη νοοτροπία της αγέλης. Έχει φθάσει πια η ώρα της αναζήτησης της αξιοπρέπειας που οι ασκούντες κάθε μορφής εξουσία του στέρησαν τα τελευταία χρόνια.

Συμπερασματικά, η Κυβέρνηση πετυχαίνοντας αυτή τη «μαγική» αναστροφή του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, πέτυχε συγχρόνως και κάτι μη αναμενόμενο: να συνειδητοποιήσουν οι πολίτες όσα αναφέρονται στην αστυνόμευση της σκέψης, στο διαχρονικά επίκαιρο βιβλίο του Τζωρτζ Όργουελ, «1984».

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα καὶ σημειώθηκε ὡς , , , . Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...