ΔΕΘ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΝ ΨΕΜΑΤΩΝ

13 Σεπτεμβρίου 2017

Επαμεινώνδας Ε. Πανάς
Συντ. Καθηγητής
Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Τον Μάιο του 2014 διεξήχθησαν οι ευρωεκλογές του 2014 με τον ΣΥΡΙΖΑ να τις κερδίζει με διαφορά τεσσάρων (4) μονάδων από την Νέα Δημοκρατία.

Το αποτέλεσμα αυτό αποτελούσε μια πρώτη ένδειξη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κέρδιζε και τις επερχόμενες εθνικές εκλογές.

Λίγους μήνες αργότερα, το Σεπτέμβριο του 2014, με τον αέρα της νίκης των ευρωεκλογών, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανιζόταν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). Γνώριζε τότε πολύ καλά ο ΣΥΡΙΖΑ ότι απέναντί του δεν είχε ένα μαχητικό, διεκδικητικό ελληνικό λαό, αλλά έναν λαό με μοναδική επιθυμία να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες των Μνημονίων. Ο ΣΥΡΙΖΑ με επιδεξιότητα αναδείχθηκε ως ο κύριος εκφραστής του αντιμνημονιακού χώρου. Ήταν ακριβώς τότε που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά οι δεσμεύσεις – υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ, το γνωστό «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης».

ΔΕΘ2

Αξίζει να θυμηθούμε μερικά στοιχεία αυτού του προγράμματος:

  • Αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης (η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα παρέχει δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα σε 300.000 νοικοκυριά που διαβιούν με εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχιας)
  • Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ
  • Σεισάχθεια στα κόκκινα δάνεια
  • Χορήγηση αμέσως, ως 13η σύνταξη, του δώρου Χριστουγέννων στους 1.262.920 συνταξιούχους που λαμβάνουν σύνταξη μέχρι 700 ευρώ
  • Επαναφορά για όλους του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ
  • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ
  • Κατάργηση της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης

Ο ίδιος ο Α. Τσίπρας δήλωνε στο τέλος της ομιλίας του στη ΔΕΘ το 2014 χαρακτηριστικά:

«Αναλάβαμε δεσμεύσεις. Δεν μοιράσαμε υποσχέσεις».

Κοινοβουλευτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν τότε ότι «όταν είσαι ειλικρινής απέναντι στο λαό, τότε είναι βέβαιο ότι αυτός θα σε αποδεχθεί πολιτικά, θα σε ανταμείψει εκλογικά και θα σε στηρίξει μετεκλογικά».

Από την μεριά του ο επικεφαλής της Επιτροπής Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Δραγασάκης, δήλωνε: «Τα όσα εξαγγέλθηκαν δεν είναι παρά το προοίμιο της δουλειάς που έχουμε κάνει, αφού αφορούν αποκλειστικά  τα άμεσα μέτρα που θα πάρουμε τις πρώτες μέρες της διακυβέρνησής μας… δεν είναι δυνατόν να περιμένει κανείς ότι με την οικονομία στη σημερινή της κατάσταση μπορεί να έρθει ανάπτυξη. Αντιθέτως, με τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την αύξηση των κατώτατων μισθών, την ανακούφιση της αγοράς μέσα από τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων και τις ρυθμίσεις σε ότι αφορά οφειλές, θα ενεργοποιηθούν δυνάμεις που τώρα παραμένουν αδρανείς, οδηγώντας έτσι σε αναπτυξιακούς ρυθμούς την οικονομία».

Ο Γ. Δελαστίκ σε άρθρο του με τίτλο «Μέτρα Ανακούφισης του λαού από τον Τσίπρα» (18/09/2014) γράφει χαρακτηριστικά:

«Εμείς ανεξάρτητα από την προσωπική μας άποψη θα περιμένουμε να δούμε τι θα κάνει στην πράξη. Αρχή άνδρα δείκνυσι… Αν δεν κάνει αμέσως τα προαναφερθέντα για τα οποία δεσμεύτηκε, θα πρόκειται για πολιτικά ανίκανο ηγέτη ή για πολιτικό απατεώνα σαν τους προκατόχους του. Τα πράγματα είναι τόσο απλά και τόσο τραγικά».

Το περιβόητο «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» συνέβαλε στην εκλογική ανοδική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και τον οδήγησε στην εκλογική νίκη του Ιανουαρίου του 2015. Το τι επακολούθησε στη συνέχεια είναι γνωστό. Η για  «πρώτη φορά αριστερή κυβέρνηση» ΣΥΡΙΖΑ δεν πραγματοποίησε έστω και μερικές, από τις εξαγγελίες του «Προγράμματος της Θεσσαλονίκης». Ο αντιμνημονιακός ΣΥΡΙΖΑ μεταλλάχθηκε σταδιακά και προσαρμόστηκε στις ανάγκες διαχείρισης των Μνημονίων. Από το σκίσιμο με ένα νόμο, των Μνημονίων, η Κυβέρνηση προχώρησε όχι στην κατάργηση, αλλά στην εφαρμογή τους κατά γράμμα ικανοποιώντας όλες τις απαιτήσεις των δανειστών.

Τελικά, το «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» του ΣΥΡΙΖΑ δεν εφαρμόστηκε.

Δυστυχώς, η ΔΕΘ αποτελεί το βήμα όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των άλλων κομμάτων τα οποία με ευρηματικούς τρόπους, ανεξάρτητα από τα ιδεολογικά τους πρόσημα, δίνουν κάθε φορά ψευδείς λύσεις και υποσχέσεις στους Έλληνες πολίτες. Κάθε χρόνο στη ΔΕΘ λειτουργεί άψογα,  για σκοπούς κομματικού οφέλους, ο μηχανισμός του ψεύδους.

Τώρα πια μπορούμε να ισχυριστούμε ότι έχουμε συνηθίσει να ζούμε σε μια «Δημοκρατία των Ψεμάτων», όπου η κοινή γνώμη είναι αδιάφορη, μη δίνοντας σημασία στο τι λένε οι πολιτικοί. Είναι αλήθεια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου, ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών δεν εμπιστεύεται πια τους πολιτικούς, τα κόμματα και τη κυβέρνηση.

Ο φιλόσοφος Harry  G. Frankfurt,  στο δοκίμιό του «On Bullshit», παρουσιάζει τη διαφορά ανάμεσα στο ψέμα και τη σαχλαμάρα (ή αλλιώς την «μπούρδα» ή την «αερολογία»).

Τόσο η σαχλαμάρα όσο και το ψέμα αποτελούν τρόπο διαστρέβλωσης της πραγματικότητας. Ο ψεύτης έχει κάποια παραποιημένη αντίληψη για τη πραγματικότητα και για την αλήθεια. Στην πράξη είναι αδύνατον να πει κάποιος σοβαρά ψέματα αν δεν γνωρίζει καλά την αλήθεια και την πραγματικότητα. Ο καλός ψεύτης θέλει να αποκρύψει την αλήθεια, ενώ ο «αερολόγος – μπουρδολόγος» δεν βρίσκεται ούτε με το μέρος της αλήθειας ούτε με το μέρος του ψέματος.

Ασφαλώς, η αλυσίδα των ψεμάτων συνεχίζεται και φέτος, με νέα τραγικά επεισόδια για τους εξουθενωμένους Έλληνες, που από συνήθεια θα παρακολουθήσουν για μία ακόμη φορά και αυτό το Σεπτέμβρη, της υποσχέσεις της Κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων για το αβέβαιο μέλλον τους, συνειδητοποιώντας ότι βιώνουν τη Δημοκρατία των Ψεμάτων.

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Πολιτικά καὶ σημειώθηκε ὡς , , . Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...