Μετά το ΝΑΙ του Κουρδικού δημοψηφίσματος: Πιθανές νέες συμμαχίες στη Μέση Ανατολή.

21 Οκτωβρίου 2017

Επαμεινώνδα Ε. Πανά,
συντ. Καθηγητή
Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Στην ανάλυσή μας σχετικά με το δημοψήφισμα της 25ης Σεπτεμβρίου για την Ανεξαρτησία του Κουρδιστάν του Βορείου Ιράκ, είχαμε τότε επισημάνει τρεις βασικούς λόγους ενός πιθανού νέου πολέμου στη Μέση Ανατολή:

Untitled-1

Μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος 93% υπέρ της ανεξαρτησίας, με τη συμμετοχή να φθάνει στο 73%, ακολούθησε η πρώτη επίπτωση, η αύξηση της τιμής του πετρελαίου.

Η περιοχή των Κούρδων στο Βόρειο Ιράκ είναι πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου, αλλά η περιοχή εξαρτάται οικονομικά αποκλειστικά και μόνο από το πετρέλαιο. Όμως, ενώ τα έσοδα ανέρχονται ετησίως στα 8 δισεκατομμύρια δολάρια, ο αγωγός δε διέρχεται από την Τουρκία. Η Τουρκία ήδη έχει διακόψει τη διέλευση του Κουρδικού πετρελαίου.

Εδώ αναφύεται και το εύλογο ερώτημα: «τί είδους κράτος θα είναι το «Ανεξάρτητο Κουρδιστάν;» Κατά την ειδικό Dr. Denise Natali, θα είναι ένα κράτος «φτωχό, αποτυχημένο, και ασταθές».

Σημειώνουμε ότι το τελευταίο ανεξάρτητο κράτος ιδρύθηκε το 2011 και είναι το Νότιο Σουδάν που ήταν διεθνώς αναγνωρισμένο και είχε την υποστήριξη των ΗΠΑ. Το Κουρδιστάν, απομακρυσμένο και τοποθετημένο σε μια περιοχή επικίνδυνη, δεν έχει παρά μόνον την υποστήριξη του Ισραήλ.

Οι πανηγυρισμοί των Κούρδων για το «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα έγιναν και με σημαίες του Ισραήλ, γεγονός που αποτελεί ένδειξη της συμμετοχής του.

IRAQ-KURDS-REFERENDUM-VOTE91b50e44d46ee3eb0918b3d4a6eb8ff94939e60a

Η Τουρκία, η Συρία, το Ιράν και το Ιράκ για να αντιμετωπίσουν τις πιθανές επιπτώσεις της ανεξαρτησίας των Κούρδων του Ιράκ στις αποσχιστικές τάσεις στις χώρες τους, έχουν ήδη χαράξει μια κοινή στρατιωτική γραμμή.

Μέσα σε αυτό το κλίμα παρενέβη και ο ηγέτης της Λιβανέζικης Αντίστασης της Χεζμπολάχ, Σαγιέντ Χασάν Νασράλα. Απευθύνθηκε στους Κούρδους καλώντας τους:

«…να  μην συμπράξουν στα ιμπεριαλιστικά σχέδια για το διαμελισμό της περιοχής».

Ο Νασράλα δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι η Χεζμπολάχ θα ­­­­­­­­­συνεχίσει την καταδίωξη των τζιχαντιστών «μέχρι την ολοκληρωτική τους ήττα». Όμως, τόνισε ότι από τη στιγμή της υποχώρησης του Ισλαμικού Κράτους γεννιέται ένας νέος κίνδυνος:

«Η διοίκηση των ΗΠΑ συνωμοτεί ώστε να βυθίσει την περιοχή μας σε νέο κύκλο αιματηρής αντιπαράθεσης και διαμελισμού, και η απόσχιση του Ιρακινού Κουρδιστάν συντάσσεται με αυτό το σχέδιο».

630

Απευθυνόμενος προς τους Κούρδους είπε:

«Λέμε στους Αγαπημένους μας Κούρδους ότι στην πραγματικότητα δεν αποφασίζετε για το μέλλον σας, όπως ίσως νομίζετε. Αυτό που κάνετε αντικειμενικά είναι να υποβοηθάτε το διαμελισμό της περιοχής σύμφωνα με το σχέδιο της λεγόμενης Νέας Μέσης Ανατολής, το οποίο υιοθέτησαν και προσπαθούν να επιβάλλουν οι ΗΠΑ ήδη από την εποχή του Μπους. Σας λέμε λοιπόν ότι όλοι μας έχουμε την ευθύνη να αντισταθούμε σε αυτό το διαιρετικό σχέδιο».

 

Απευθυνόμενος ο ίδιος προς τους Άραβες δήλωσε:

«Δε  θα πρέπει να υπάρξουν εθνικές αντιπαραθέσεις μεταξύ Αράβων και Κούρδων, γιατί το πρόβλημα δεν είναι το Κουρδικό – είναι τα πολιτικά σχέδια των ΗΠΑ και του Ισραήλ για αναζωπύρωση των πολεμικών συγκρούσεων».

Η απόσχιση, ή αλλιώς η ανεξαρτητοποίηση του Κουρδικού Ιράκ από το Ιράκ διαφαίνεται ότι έχει τη στήριξη του Ισραήλ, σύμφωνα με τη δήλωση του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Το γεγονός ότι κυμάτιζαν σημαίες του Ισραήλ την ημέρα της ανακοίνωσης του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος ίσως να είναι κάποια ένδειξη της συμμετοχής του Ισραήλ. Απευθυνόμενους στους Κούρδους του Ιράκ συμπλήρωσε:

«Καταλαβαίνετε τι έχετε κάνει; Μόνο το Ισραήλ θα σας βοηθά».

Ενώ το Ισραήλ παρουσιάζεται ως βασικός υποστηρικτής της ανεξαρτησίας του Ιρακινού Κουρδιστάν, η πραγματικότητα δείχνει ότι το Ισραήλ μάλλον ευνοεί στην πράξη την ανάπτυξη της εχθρότητας μεταξύ του Ιρακινού Κουρδιστάν, Τούρκων, Ιρακινών, Σύριων και Ιρανών.

Η Μέση Ανατολή η οποία ήδη βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με το Ισλαμικό Κράτος σίγουρα δεν αντέχει άλλη μια πολεμική αντιπαράθεση μεταξύ Κούρδων, Αράβων, Τούρκων, Ιρανών και Σύριων.

Το «ναι» υπέρ της ανεξαρτησίας από το 93% των ψηφισάντων Κούρδων του Ιράκ, με μεγάλη πιθανότητα οδηγεί στη δημιουργία νέων συμμαχιών στο χώρο της Μέσης Ανατολής. Δημιουργία νέων συμμαχιών με ανατροπή των παλαιών.

Ό,τι και να συμβαίνει, αντικειμενικά η κατάσταση στο σημείο αυτό της Μέσης Ανατολής εμφανίζεται ασταθής.

 

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Πολιτικά καὶ σημειώθηκε ὡς , , , , , , . Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...