Εκλογολογία και ξένος παράγοντας

4 Δεκεμβρίου 2017

 

Επαμεινώνδα Ε. Πανά
συντ. Καθηγητή
Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

3

Τον τελευταίο καιρό αναπτύσσεται μια εκλογολογία με την ευκαιρία των νέων μέτρων και παροχών της Κυβέρνησης.

Το κατά πόσο είναι βάσιμη ή όχι αυτή η εκλογολογία είναι θέμα εκτιμήσεων της αποτελεσματικότητας αυτών των μέτρων για το ΣΥΡΙΖΑ, αφού όλες οι δημοσκοπήσεις για το ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία δείχνουν μια μεταξύ τους διαφορά της τάξης των 10 ποσοστιαίων μονάδων.

Μαζί με την εκλογολογία αναπτύσσονται και τα σενάρια σχετικά με το πότε είναι η καλύτερη χρονική στιγμή για να προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές και να μπορέσει να περιορίσει το δημοσκοπικό άνοιγμα. Άλλοι θεωρούν ότι η καλύτερη χρονική στιγμή βρίσκεται μέσα στο 2018 παρά το Σεπτέμβριο του 2019, όταν οι πολίτες θα νιώσουν το νέο «πετσοκόψιμο» των συντάξεων.

Η εκλογολογία όμως αγνοεί ορισμένα δεδομένα που μπορούν να παίξουν ιδιαίτερο ρόλο και αναδεικνύουν άλλα, τα οποία καλλιεργούν στον κόσμο φρούδες ελπίδες. Συχνά αγνοούνται παράγοντες, όπως είναι η μεσαία τάξη που έχει σηκώσει όλο το οικονομικό βάρος, ενώ η ίδια τείνει να εξαφανιστεί από τον κοινωνικό ιστό, οι νέοι μαστίζονται από την ανεργία και τελικά η κοινωνία έχει μετασχηματιστεί σε μια κοινωνία του ενός πέμπτου (ένας στους πέντε να έχει ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο).

Με αυτά τα δεδομένα δεν είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι και να «τελειώσουν τα μνημόνια», τα βάσανα της ελληνικής κοινωνίας δεν πρόκειται να λιγοστέψουν.

Φαίνεται ότι η διάθεση της μεγάλης πλειονότητας της κοινωνίας δεν είναι αισιόδοξη και ότι οι πολίτες δεν ελπίζουν ότι θα βελτιωθεί η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Η ίδια κοινωνία γνώρισε τα τελευταία οκτώ χρόνια διάφορες κυβερνητικές εναλλαγές όπως Γ. Παπανδρέου, Παπαδήμου + Παπανδρέου + Σαμαρά + Καρατζαφέρη, Σαμαρά + Βενιζέλου + Κουβέλη, Τσίπρα + Καμμένου – που εφάρμοσαν την ίδια οικονομική πολιτική, χωρίς σχεδόν καμιά αλλαγή.

Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες τους οποίους πρέπει να συμπεριλάβουμε στην εκλογολογία, ώστε να έχουμε μια πληρέστερη εικόνα.

Η συμφωνία του Eurogroup έχει δεσμεύσει τη χώρα σε πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα μέχρι το 2060!!!

Αυτό σημαίνει ότι για 43 χρόνια οι φόροι θα πρέπει να είναι περισσότεροι από τις κρατικές δαπάνες για να υπάρχουν πλεονάσματα.

Ο ψηφοφόρος θα πρέπει να κατανοεί μέσα σε ποια πλαίσια οικονομικών εξελίξεων κινείται η χώρα και αν υπάρχει από τα κόμματα ο παράγοντας της προοπτικής.

Από την άλλη πλευρά τον ικανό ηγέτη δεν μπορούν να αναδείξουν μόνον οι σφυγμομετρήσεις, όταν η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση κρίσεων που διαιωνίζονται.

Οφείλουν οι πολιτικοί να πληροφορήσουν τον Ελληνικό Λαό, που τα χρέη του προς το δημόσιο ξεπερνούν τα 106 δισ. ευρώ, αν θα μπορεί να σηκώσει το βάρος να πληρώνει συνεχώς φόρους απλά για τα πλεονάσματα. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο το μεγάλο ποσοστό της αποχής (43,8%) που σημειώθηκε στις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015.

Οι ηγέτες που εξακολουθούν να μένουν τυφλοί απέναντι σε αυτή την αντίδραση του Ελληνικού Λαού, με όσα προσόντα προικισμένοι και αν είναι, το βέβαιο είναι ότι θα αποτύχουν.

Ακόμη, η ξένη επιρροή για κάθε εξαρτημένη χώρα, όπως είναι η δική μας, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη.

Το πιο σημαντικό στοιχείο που ανέδειξε η κρίση είναι, ότι η Αριστερά που συνεχώς θεωρούσε ως έγκλημα καθοσιώσεως την επίσκεψη ενός αστού πολιτικού στην Αμερικανική Πρεσβεία, σήμερα θεωρεί ως αυτονόητο να επισκέπτεται όχι την πρεσβεία, αλλά το Λευκό Οίκο και να συναντάται με τον Πρόεδρο που προεκλογικά ήταν εναντίον.

Άλλη μία απίθανη «κωλοτούμπα» της Αριστεράς στο όνομα της παραμονής στην εξουσία. Ενώ ο Τσίπρας (αλλά και ο Μητσοτάκης) προεκλογικά υποστήριζε την Κλίντον, όταν συναντήθηκε με τον Τραμπ στο Λευκό Οίκο είδε στο πρόσωπό του τον «συνεχιστή των αξιών της ελευθερίας και της δημοκρατίας».

Έτσι, η πρώτη φορά αριστερή κυβέρνηση έδειξε ότι είναι των αδυνάτων αδύνατο να καταργηθούν οι ξένες επιρροές παγκοσμίως.

Όλες αυτές οι πολιτικές εξελίξεις – είτε θέλουμε είτε δεν θέλουμε – υποτίθεται ότι προάγουν τα συμφέροντα της χώρας.

Άραγε, ποια θα είναι η στάση του ξένου παράγοντα απέναντι στα δύο κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία, όποτε γίνουν οι εθνικές εκλογές;

Οι Ευρωπαίοι, αξιολογώντας την κατάσταση από τη δική τους πλευρά, συνεχώς κάνουν περισσότερα «δωράκια» στην πλευρά Τσίπρα, ώστε αυτός να κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Η στήριξη των δανειστών κλίνει προς την πλευρά Τσίπρα.

Και ο ρόλος του αμερικάνικου παράγοντα προς τα που θα κλίνει; Ο αμερικανικός παράγοντας είναι υπερικανοποιημένος από την Κυβέρνηση Τσίπρα. Είναι γεγονός ότι ποτέ άλλοτε δε θα πετύχαιναν τόσο εύκολα οι αμερικανικές γεωστρατηγικές επιδιώξεις.

Μία από αυτές είναι η εγκατάσταση πλατφόρμας στην Αλεξανδρούπολη, απ’ όπου θα διοχετεύεται, με σκάφη LNG, αμερικανικό αέριο από την πλατφόρμα στον αγωγό TAP. Με αυτό τον τρόπο οι ΗΠΑ επιτυγχάνουν τη σημαντική μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από το Ρωσικό αέριο.

Στην εκδήλωση του 7ου Συνεδρίου Navigator 2017, ο Αμερικανός Πρέσβης Τζέφρι Πάιατ δήλωσε: «Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι στρατηγικής σημασίας για τις ΗΠΑ. Θέλουμε να διαδραματίσει έναν μεγαλύτερο ρόλο».

Ενώ στη συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα ο ίδιος δήλωνε: «Είμαστε αποφασισμένοι να βοηθήσουμε την Ελλάδα ώστε να παραμείνει ένας πυλώνας ασφάλειας στην περιοχή και να αναγνωρίσουμε τους κοινούς στόχους ασφαλείας μας. Η ελληνοαμερικανική συνεργασία στον κόλπο της Σούδας αποτελεί αληθινά ένα πρότυπο για τον τρόπο με τον οποίο τέτοιες συνεργασίες στον τομέα της ασφάλειας μπορούν να εφαρμοστούν παγκοσμίως».

Μετά τη συμφωνία για τη Ναυτική Βάση της Σούδας, άλλη επιδίωξη του αμερικανικού παράγοντα είναι η δημιουργία στρατιωτικής βάσης στην Αλεξανδρούπολη.

Ο ξένος παράγοντας είτε λέγεται Αμερική, ή Γερμανία, ή Αγγλία, για να προωθήσει τις δικές του επιδιώξεις ούτε μπορεί να περιμένει επ’ άπειρο ούτε να βραδυπορεί να δημιουργεί τις δικές του ευνοϊκές σχέσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με τη μεγάλη «κωλοτούμπα» του, αναδεικνύεται η πιο φιλοαμερικανική κυβέρνηση. Έπαιξε καλά το ρόλο του μεταξύ των αντιθέσεων που υπάρχουν ανάμεσα στην Αμερική και την Ευρώπη. Καμιά κριτική δεν ασκήθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και η Νέα Δημοκρατία βρέθηκε σε δύσκολη κατάσταση.

Και γεννάται πλέον το ερώτημα: πρέπει ή δεν πρέπει τέτοια δεδομένα να εξηγούνται στον Ελληνικό Λαό;

Φυσικά, πριν από αυτό το ερώτημα προηγείται η μελέτη του ξένου παράγοντα στα 196 χρόνια του Εθνικού μας βίου. Ένα στοιχείο αρκεί: σε τι χάος αντιδικιών είχε σπρώξει ο ξένος παράγοντας τους αγωνιστές του 1821 μετά την απελευθέρωση.

Βέβαια εξακολουθεί να υπάρχει μια σημαντική παράμετρος: η συνοχή της ελληνικής κοινωνίας, η διατήρηση του κοινωνικού ιστού, οι επιδόσεις του οποίου δημιουργούν το εχέγγυο της Εθνικής επιβίωσης.

Όμως το γεγονός ότι η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε μια κατάσταση μόνιμης φτωχοποίησης και εξαφάνισης της μεσαίας τάξης δεν αποτελεί κατάσταση δυναμικής επιβίωσης, ούτε φυσικά αποτελεί δείγμα ικανότητας ενός ηγέτη να «τάζει λαγούς με πετραχήλια» στην ελληνική κοινωνία.

Επίσης, με υποσχέσεις μείωσης των φόρων (βλ. Μητσοτάκη) δεν μπορεί κάποιος ούτε την κοινωνία να κερδίσει, και ενδεχομένως ούτε το ΣΥΡΙΖΑ. 

Η σημερινή ελληνική κοινωνία μετασχηματίζεται σιγά-σιγά σε μία απρόσωπη και απαθή κοινωνία, από τις εθνικές παραδόσεις. Αυτός ο μετασχηματισμός, ως αποτέλεσμα κακής πολιτικής στρατηγικής, επηρεάζει και την τύχη των επόμενων γενεών και τελικά σφραγίζει θανάσιμα τη μοίρα αυτού του τόπου.

Σ’ αυτό δεν έχουν ευθύνη μόνο τα κόμματα εξουσίας, αλλά και τα κατακερματισμένα πατριωτικά κόμματα. Αν έχουν συλλάβει όλες τις καταστάσεις του εθνικού βίου, τότε θα πρέπει να αναδιαρθρώσουν τις δράσεις τους στοχεύοντας στη δημιουργία μιας ενωμένης πατριωτικής παράταξης. Αυτή η ενότητα των πατριωτικών δυνάμεων θα προκύψει από τη νοσταλγία της «ονειροπόλησης προς το μέλλον».

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα, Πολιτικά καὶ σημειώθηκε ὡς , , . Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...