Μετασχηματιστικό Μπάσκετ: Η πορεία του Ολυμπιακού προς τον τελικό του Βελιγραδίου

 

 18 Απριλίου 2018

Επαμεινώνδα Ε. Πανά,
σ. Καθηγητή
Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

780 330

Η ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού βρίσκεται για μια ακόμη χρονιά μεταξύ των οκτώ πρώτων ομάδων της EUROLEAGUE, από τις οποίες οι τέσσερις θα αναμετρηθούν στο φάιναλ φορ στο Βελιγράδι, όπου και θα αναδειχθεί η πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Υπάρχουν αρκετά στατιστικά δεδομένα, που είναι ικανά να δείξουν την φετινή επιτυχή πορεία του μπασκετικού Ολυμπιακού. Εδώ, όμως, θα σταθούμε σε μία διαφορετική προσέγγιση, χωρίς να υποβαθμίσουμε με κανένα τρόπο τον πλούτο της πληροφόρησης που μας παρέχουν τα στατιστικά στοιχεία.

Το 2006 ήταν μια χρονιά-σταθμός για την πορεία του μπασκετικού Ολυμπιακού. Η διοίκηση του συλλόγου βρίσκεται πλέον στα χέρια των αδελφών Αγγελόπουλων και ο Ολυμπιακός με τη φιλοσοφία του μεγάλου προϋπολογισμού για την απόκτηση ξένων παικτών διεθνούς φήμης (βλ. Τσίλντρες, Κλέϊζα, Τεόντοσιτς) αρχίζει τη νέα του πορεία, όπως φαίνεται και στον Πίνακα 1:

Πίνακας 1: Ευρωπαϊκή Πορεία του Ολυμπιακού από το 2006

ol1

Αλλά από το 2011-12 τα πάντα αλλάζουν στον Ολυμπιακό.  Αλλάζει η όλη φιλοσοφία του μπασκετικού Ολυμπιακού. Η ηγεσία του Ολυμπιακού των αδελφών Αγγελόπουλων επιδιώκει τη δημιουργία ενός νέου οράματος βάσει του οποίου διοίκηση, τεχνική ηγεσία και παίκτες ενθαρρύνονται για την αποδοχή των στόχων της ομάδας διαμορφώνοντας υψηλής ποιότητας σχέσεις.

Στη συνέχεια, αξίζει να αναφερθούμε στα κυριότερα χαρακτηριστικά της νέας φιλοσοφίας του Ολυμπιακού.

Η αλλαγή φιλοσοφίας μιας Ομάδας, πάντοτε, αποτελεί πρωτοβουλία μεγάλου ρίσκου, αλλά συγχρόνως πολύ σημαντική για την προοπτική της ομάδας. Βέβαια, η πιο δύσκολη ενέργεια είναι η αλλαγή της μέχρι εκείνη τη στιγμή φιλοσοφίας της ομάδας. Αν πετύχει η αλλαγή φιλοσοφίας της ομάδας, τότε οι μελλοντικές γενιές φιλάθλων και οπαδών, βλέποντας προς τα πίσω, θα μιλάνε για τη χρονική στιγμή της Μεγάλης Καμπής. Αν δεν πετύχει (η αλλαγή της φιλοσοφίας), τότε θα μιλάνε για τη χρονική στιγμή της Μεγάλης Καταστροφής.

Η αλλαγή της φιλοσοφίας του μπασκετικού Ολυμπιακού πραγματοποιήθηκε το 2011-12 με τρεις βασικές συνιστώσες: Η πρώτη συνιστώσα σχετίζεται με τη δραστική μείωση του προϋπολογισμού, η δεύτερη συνιστώσα συνδέεται με τη δημιουργία μιας ομάδας, που να στηρίζεται σε κορμό Ελλήνων παικτών, και η τρίτη συνιστώσα αναφέρεται στην ανάπτυξη της συνοχής της ομάδας.

Έτσι, η επιδίωξη της διοίκησης του μπασκετικού Ολυμπιακού είναι πώς με εργαλείο τις τρεις αυτές συνιστώσες θα μετατραπεί ο Ολυμπιακός σε κορυφαία ομάδα! Τι σημαίνει αυτό; Ότι και η ηγεσία του Ολυμπιακού, οι αδελφοί Αγγελόπουλοι, συνιστούν πλέον μια μετασχηματιστική ηγεσία.

Η μετασχηματιστική δηλαδή ηγεσία του Ολυμπιακού ευθυγραμμίζει την τεχνική ηγεσία της ομάδας με τους παίκτες, έτσι ώστε να επιτευχθεί με συνέπεια το όραμα της ομάδας και αυτό το όραμα να κινητοποιήσει προπονητές και παίκτες να πετύχουν κάτι το εξαιρετικό.

Έτσι, μέσω της μετασχηματιστικής ηγεσίας δημιουργείται ατμόσφαιρα αμοιβαίας εμπιστοσύνης κι ενισχύεται η έννοια του «ανήκειν» διεγείροντας τη συνείδηση της ομάδας με συνέπεια, τεχνική ηγεσία και παίκτες να αλληλοβοηθούνται και να βελτιώνουν την επίδοσή τους.

Η μετασχηματιστική ηγεσία του Ολυμπιακού (πώς θα βελτιώσουμε και θα έχουμε την καλύτερη ομάδα) διαφέρει σημαντικά από τη συναλλακτική ηγεσία, που στηρίζεται στο πώς θα παίξουμε καλύτερο μπάσκετ.

Το  πρώτο αποτέλεσμα: Ο Ολυμπιακός με Έλληνες παίκτες: τους Β. Σπανούλη, Γ. Πρίντεζη, Κ. Παπανικολάου,  Β. Μάντζαρη, Κ. Σλούκα στην Κωνσταντινούπολη το 2012 αναδεικνύεται πρωταθλητής Ευρώπης με προπονητή τον Ν. Ίβκοβιτς.

Όπως φαίνεται και στον Πίνακα 1, ο Ολυμπιακός στέφθηκε Πρωταθλητής Ευρώπης και το 2013. Τις χρονιές 2015 και 2017 έφθασε στον τελικό.

Επιμένουμε να αναδεικνύουμε τη φιλοσοφία της ομάδας, γιατί αυτή διαχέεται και στο τεχνικό επιτελείο της, αλλά και στους παίκτες.

Ένα παράδειγμα είναι αρκετό, για να δείξει την αξία της φιλοσοφίας της διοίκησης. Ο Ολυμπιακός, και στη φετινή σεζόν της Ευρωλίγκας με τις σημαντικές απουσίες παικτών  λόγω τραυματισμών, έδειξε ότι η ομάδα Μπάσκετ του Ολυμπιακού είναι μεγαλύτερη από το άθροισμα των παικτών της!!

Επίσης, ο Ολυμπιακός ενσωματώνει στην ομάδα του παίκτες, που προσαρμόζονται στο σύστημά του και στη συνολική φιλοσοφία της ομάδας. Δεν ενσωματώνει, όμως, παίκτες που προμοτάρουν τον εαυτό τους. Ο Ολυμπιακός, δηλαδή, δεν έχει ως πρότυπό του ένα σύστημα παικτών-αστέρων. Αντίθετα, οι παίκτες οφείλουν να ενσωματώνονται σε ένα σύστημα με μια συγκεκριμένη φιλοσοφία και κύριο άξονα τη συνοχή.

Αξιολογώντας κι αναλύοντας τις διαχρονικές δηλώσεις των Προέδρων του μπασκετικού Ολυμπιακού, αδελφών Αγγελόπουλων, του προπονητή Γ. Σφαιρόπουλου, του βοηθού προπονητή Μ. Τόμιτς κι όλων των παικτών του Ολυμπιακού, καταλήγουμε σε ένα σημαντικό συμπέρασμα. Δεν υπάρχει σε αυτές η λέξη: «ΕΓΩ». Υπάρχουν οι λέξεις «Η ΟΜΑΔΑ», «όλοι οι παίκτες», «ΕΜΕΙΣ».

Τι σημαίνει αυτό; Αυτό σημαίνει συνοχή ή συνεκτικότητα της ομάδας σε αυστηρή μαθηματική προσέγγιση. Η αποτελεσματικότητα και η επιτυχία του Ολυμπιακού με ένα μικρό οικονομικό προϋπολογισμό, σε σχέση με τις ανταγωνίστριες ομάδες της EUROLEAGUE, εξαρτάται, μεταξύ άλλων, από την ικανότητα των παικτών να δρουν ως μέλη μιας ομάδας. Έτσι, χωρίς κάποια στατιστική προσέγγιση μπορούμε να ισχυριστούμε και στην περίπτωση του Ολυμπιακού ότι ισχύει η σχέση μεταξύ της συνοχής και της επιτυχίας του.

Αναλύσαμε πάρα πολύ συνοπτικά, λόγω και του περιορισμένου χώρου, τη γενική φιλοσοφική διάσταση της ομάδας Μπάσκετ του Ολυμπιακού. Τί πληροφόρηση μας δίνουν, όμως, τα στατιστικά στοιχεία για τις άλλες δύο στρατηγικές; Δικαιώθηκε η διοίκηση με τη φιλοσοφία της;

Στον Πίνακα 2 δίνουμε την κατάταξη των ομάδων της EUROLEAGUE 2017-18 με βάση τους προϋπολογισμούς προσεγγιστικά των ομάδων και την βαθμολογική τους θέση (εκτός της τελευταίας αγωνιστικής).

Πίνακας 2: Κατάταξη των ομάδων με βάση τον προϋπολογισμό τους και την αγωνιστική θέση τους (2017 – 2018)

ol2

Παρατηρούμε, λοιπόν, από τα στοιχεία του Πίνακα 2, ότι ο Ολυμπιακός παρά το μικρότερο, σχετικά, προϋπολογισμό, σε σύγκριση με τον προϋπολογισμό αρκετών ομάδων, όπως η Μπαρτσελόνα, η Ρεάλ, η Βαλένθια, η Ανατολού, βρίσκεται, ως προς τη βαθμολογική κατάταξη σε καλύτερη θέση.

Αυτό το στοιχείο πρωταρχικά σημαίνει, δικαίωση της οικονομικής επιλογής της διοίκησης, πιστοποιώντας ότι δεν αρκεί η μεγιστοποίηση των κερδών και η άνευ λογικής δαπάνες για παίκτες – αστέρες αλλοδαπούς, για να συσταθεί μια συμπαγής, καλή και υπερήφανη ομάδα.

Η τελευταία παρατήρηση οδηγεί και στη διερεύνηση της επίδοσης και της συμβολής συγκριτικά Ελλήνων παικτών και ξένων. Επιλέξαμε μόνο τρία στατιστικά δεδομένα – πόντους, άθροισμα πόντων ανά αγώνα, ριμπάουντ –, για να διερευνήσουμε τη συμβολή στον αγωνιστικό χώρο μεταξύ ημεδαπών (Ελλήνων) και αλλοδαπών παικτών για το 2017-18.

Τα αντίστοιχα στατιστικά δεδομένα παρουσιάζονται στον Πίνακα 3:


Πίνακας 3: Συγκριτικά στατιστικά δεδομένα Ημεδαπών και Αλλοδαπών παικτών

ol3

 

Τα στοιχεία του Πίνακα 3 είναι αποκαλυπτικά. Ο Ολυμπιακός τη χρονιά 2017-18 παρουσιάζει συμβολή των Ελλήνων παικτών στους συνολικούς πόντους σε ποσοστό 49,4%, το οποίο, ουσιαστικά, δε διαφέρει από το αντίστοιχο ποσοστό των αλλοδαπών παικτών (50,6%).

Πόσο άλλαξε ο Ολυμπιακός του 2017-18 σε σχέση με τον Ολυμπιακό του 2009-10 πριν από τη μεταρρύθμιση του 2011-12;

Το 2009-10 η συμβολή των Ελλήνων παικτών στους συνολικούς πόντους ήταν 29,7%, ενώ των ξένων παικτών ήταν 70,3%.

Έχουμε, δηλαδή, το 2017-18 πλήρη στατιστική αντιστροφή υπέρ των Ελλήνων παικτών.

Πάλι από τον Πίνακα 3, για το 2017-18 και για τους Έλληνες παίκτες το άθροισμα πόντων ανά αγώνα είναι 50,81, ενώ για τους αλλοδαπούς παίκτες ο αντίστοιχος αριθμός είναι 48,36. Το 2009-10 το άθροισμα πόντων ανά αγώνα ήταν υπέρ των αλλοδαπών παικτών, αφού οι Έλληνες παίκτες είχαν 34,42 και οι αλλοδαποί 62,8.  Επίσης, με αυτό το στατιστικό στοιχείο γίνεται εμφατική η επίδραση της αλλαγής και της φιλοσοφίας της στρατηγικής και της διοίκησης του Ολυμπιακού από το 2011-12.

Αναφορικά με τα ριμπάουντ, το 2017-18, από τα στοιχεία του Πίνακα 3 προκύπτει ισορροπία μεταξύ Ελλήνων παικτών και ξένων. Η συμβολή των Ελλήνων παικτών στα συνολικά ριμπάουντ είναι 49,7% και των ξένων παικτών 50,7%. Επομένως, φαίνεται ότι τα δεδομένα δε διαφέρουν στατιστικά σημαντικά. Συγκρίνοντας τα ποσοστά αυτά των ριμπάουντ με τα αντίστοιχα του 2009-10 βρίσκουμε ότι η συμβολή των Ελλήνων παικτών ήταν 36,3% και των ξένων παικτών 63,7%. Δηλαδή, η εφαρμογή της νέας στρατηγικής της διοίκησης του Ολυμπιακού ανέτρεψε και αυτό το στατιστικό δεδομένο το 2017-18 σε σύγκριση με το 2009-10 προς όφελος των Ελλήνων παικτών και της επίδοσης της Ομάδας.

Παρατηρώντας τα στατιστικά δεδομένα, που απεικονίζονται στον Πίνακα 3, επισημαίνουμε τα εξής :

  • Ο Ολυμπιακός είναι πρώτος με βάση την αναλογία των πόντων των ημεδαπών παικτών (49,4%). Ακολουθούν η Ζαλγκίρις (39,6%), η Χίμκι (38,2%) και ο Παναθηναϊκός (36,4%).
  • Στο άθροισμα των πόντων ανά αγώνα, που έχουν σημειώσει οι ημεδαποί (Έλληνες) παίκτες ο Ολυμπιακός με μεγάλη διαφορά από την δεύτερη ομάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση (50,81) και ακολουθούν οι Χίμκι (33,75), Ζαλγκίρις (32,99) και Παναθηναϊκός (31,51).
  • Σε ό,τι αφορά την αναλογία των ριμπάουντ και εδώ, πάλι, ο Ολυμπιακός εμφανίζει τους Έλληνες παίκτες έχοντας το μεγαλύτερο ποσοστό (49,7%) σε σύγκριση με όλες τις άλλες ομάδες.

Τα στατιστικά αυτά στοιχεία ανέδειξαν πανηγυρικά την επιβεβαίωση του οράματος της Διοίκησης Αγγελόπουλων. Τα στατιστικά δεδομένα έδειξαν αυτό που με ανάλογες δηλώσεις τους, παίκτες και προπονητές εξέφρασαν μετά τη νίκη του Ολυμπιακού επί της Εφές, με σκορ 87-78, που έδωσε στην ομάδα το εισιτήριο για το Φάιναλ Φόρ:

ol4

Τα λόγια αυτά μαζί με τα λίγα, αλλά ενδεικτικά στατιστικά δεδομένα, που παρουσιάσαμε, δείχνουν ότι η στρατηγική, που ακολούθησε ο μπασκετικός Ολυμπιακός, αναδεικνύοντας τον Ολυμπιακό σε μια από τις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης, στηρίχθηκε σε ισορροπημένη συνοχή, όχι όμως σε βάρος του ελληνικού στοιχείου των παικτών. Τα καλά αποτελέσματα, όπως έδειξε ο Ολυμπιακός, έρχονται και χωρίς τα υπέρλαμπρα κι ακριβά αστέρια και τους μεγάλους προϋπολογισμούς.

Πολλές φορές, οι φίλαθλοι δεν αξιολογούν τη συνοχή και τη συνεκτικότητα μιας ομάδας, αλλά γοητεύονται από την παρουσία ακριβών παικτών.

Οι ακριβοί παίκτες μπορεί να κερδίσουν κάποιους αγώνες, αλλά η συνοχή, το σωστό μείγμα Ελλήνων και ξένων παικτών, η μεταξύ τους χημεία και η ορθολογικοί προϋπολογισμοί είναι αυτά που τελικά οδηγούν την ομάδα και στο φάιναλ φόρ και στην κατάκτηση του τροπαίου.

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα καὶ σημειώθηκε ὡς , , . Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...