ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΗ Η ΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΣΠΕΡΜΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ;

Σάββατο 28 Απριλίου 2018

Επαμεινώνδα Ε. Πανά,
σ. Καθηγητή
Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

cover

Εδώ και αρκετό καιρό έχουμε επισημάνει ότι ο μεγάλος αριθμός των μικρών κομμάτων του πατριωτικού χώρου συντελεί στην απορρύθμιση του χώρου. Τα πατριωτικά κόμματα έχουν αρχίσει μεταξύ τους ένα πρωτάθλημα «μπρα ντε φερ» καθώς πλησιάζουν οι βουλευτικές εκλογές.

Κάθε κόμμα που ανήκει στο σύνολο των πατριωτικών κομμάτων αισθάνεται ότι μόνο εκείνο αντιπροσωπεύει τον πατριωτικό χώρο. Η πρώτη παρατήρηση είναι ότι το πρωτάθλημα «μπρα ντε φέρ» διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών. Αυτό σημαίνει ότι το πρωτάθλημα είναι μεταξύ των πατριωτικών κομμάτων, αγνοώντας τη κοινωνία που θα τα στηρίξει.

Η ύπαρξη μεγάλου αριθμού των πατριωτικών κομμάτων («Ρίζες», «Νέα Δεξιά», «Ελληνική Λύση», «Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός», «Εθνικό Μέτωπο», «Ένωση για τη Πατρίδα», «Πρώτη Γραμμή», «ΛΕΠΕΝ», «Εθνικός Ριζοσπαστικός Συναγερμός» κ.λπ.) αποτελεί σύμπτωμα της «γρίπης του 3%» που επηρεάζει αρνητικά τη συλλογική συμπεριφορά. Δηλαδή ο στόχος όλων των κομμάτων είναι να καταφέρουν να επιτύχουν να υπερβούν το κατώφλι του 3% για την είσοδο στη Βουλή και να γευτούν τα προνόμια των βουλευτών.

Αυτή τη στιγμή της μεγάλης κρίσης της χώρας, οι πιθανότητες σχηματισμού ενός ενιαίου πατριωτικού κόμματος πάσχουν από την επιδημία του υιού της γρίπης του 3%, που καθιστά αδύνατη την οποιαδήποτε συλλογική και ενωτική δράση.

Οι οικονομικές κρίσεις διαχρονικά παίζουν σημαντικό ρόλο στις πολιτικές αλλαγές. Όμως στον πατριωτικό χώρο φαίνεται να μην ισχύει η επισήμανση αυτή.

Οι αγώνες «μπρα ντε φερ» μεταξύ των πατριωτικών κομμάτων, ιδιαίτερα σε περιόδους που κινδυνεύει να χαθεί η εθνική κυριαρχία της χώρας μας, μοιάζουν με καυγάδες μεταξύ μικρών παιδιών. Τελικά, η προσπάθεια των μικρών πατριωτικών κομμάτων να εισέλθουν στη Βουλή, θα αποδειχθεί ότι δεν έχει νόημα όταν χαθεί η εθνική κυριαρχία.

Τα δεδομένα δείχνουν την αλήθεια της χώρας. Η δημιουργία ενός μεγάλου πατριωτικού κόμματος προκύπτει σε μια κοινωνία όταν αποκαλυφθεί η μεγάλη αλήθεια. Ποια είναι η μεγάλη αλήθεια; Τα δεδομένα αποκαλύπτουν:

 • Η χώρα μας έχει μειωμένη εθνική κυριαρχία. Ως χώρα υποτελής δεν μπορεί να διαχειρίζεται σύμφωνα με τα συμφέροντά της τον εθνικό της πλούτο. Η χώρα μας αυτοκαταλύθηκε δίχως πόλεμο. Για μια υποτελή χώρα ισχύει η εξίσωση θανάτου της: ΔΝΤ + ΕΕ + ΕΚΤ = ΥΠΟΤΕΛΗΣ ΧΩΡΑ
 • Οι δανειστές – όχι κράτη – θα ελέγχουν πλήρως τη χώρα μας, μέχρι το 2060. Οι δανειστές είναι οικονομικά και πολιτικά οι κυρίαρχοι της χώρας μας
 • Γεωπολιτικά η χώρα μας απειλείται από τους πάντες
 • Οι συνεχείς απειλές της Τουρκίας αντιμετωπίζονται με αμηχανία και υποτονικότητα. Η επίπτωση της ήττας στη κρίση των Ιμίων ήταν η «γκριζοποίηση» του Αιγαίου. Σήμερα ακολουθούμε την ίδια τακτική
 • Εφαρμόζεται το Αγγλικό Δίκαιο και στη χώρα μας με αποτέλεσμα την απώλεια και της νομικής της κυριαρχίας
 • Η Μεσαία Τάξη συρρικνώθηκε
 • Οι Έλληνες πολίτες είναι οικονομικά εξασθενημένοι
 • Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα έχει μολυνθεί από εθνομηδενισμό
 • Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κάποια κάθαρση του πολιτικού συστήματος
 • Συνεχίζεται η ροή της παράνομης μετανάστευσης

Όλα τα πατριωτικά κόμματα θα πρέπει σ’αυτά τα δέκα (10) δεδομένα να αναφέρουν τις αποτελεσματικές ενέργειές τους που θα επιφέρουν ένα πατριωτικό μετασχηματισμό της χώρας. Η πρόκληση συνίσταται στα κατάλληλα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσουν και θα στοχεύουν στην εθνική κυριαρχία και στην υπερηφάνεια. Υπάρχει άμεση ανάγκη για την μεγάλη πατριωτική ενότητα.  Οι Έλληνες θα πρέπει να ακούσουν όχι υποσχέσεις αλλά ανατροπές.

Τέλος, υπάρχουν δεδομένα και από το πρωτάθλημα του «μπρα ντε φέρ». Αξίζει να χαρτογραφήσουμε μερικώς το όλο κλίμα στο συγκεκριμένο χώρο.

Γράφει ο «Βηματοδότης»: «Παρατηρείται πάντως μια κινητικότητα στο χώρο της άκρας Δεξιάς (ή των κομμάτων δεξιότερα της ΝΔ). Για παράδειγμα, ο κύριος Καρατζαφέρης επιχείρησε να πλησιάσει το Φαήλο Κρανιδιώτη και να του προσφέρει την αντιπροεδρία του Κόμματος (μαζί με τον κύριο Μπαλτάκο), αλλά ο κ. Κρανιδιώτης του αντιπρότεινε να του προσφέρει αυτός την αντιπροεδρία του δικού του κόμματος. Όπως καταλαβαίνετε δεν υπήρξε συμφωνία (ούτε θα υπάρξει ποτέ κατά τον κ. Κρανιδιώτη). Λέει όμως και κάτι άλλο ο κ. Κρανιδιώτης, ότι για παράδειγμα ο Κυρ. Βελόπουλος έχει κάποια δημοφιλία (σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις) πλην όμως δεν θέλει με κανένα άλλο κόμμα συνεργασία και θα πορευτεί μόνος του. Ίσως αυτή η απόφασή του να έκανε τους αντιπάλους του (διάβαζε: Φαήλο) να τον κατηγορήσουν ότι κερδίζει ψήφους «πουλώντας βιβλία με…. συγχωροχάρτια ή με αλοιφές από το Άγιο Όρος». Ο κ. Βελόπουλος είναι έτοιμος να απαντήσει με μηνύσεις.

Μετά από επτά ημέρες έληξε η συνεργασία Βελόπουλου και Μίχου (ήλθον, είδον, και απήλθον) σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του κόμματος Βελόπουλου «ο κ. Μίχος δεν δέχθηκε να είναι ισότιμος με τα υπόλοιπα μέλη του κόμματος, διότι ως Βουλευτής πίστευε ότι πρέπει να έχει διαφορετική αντιμετώπιση, ενώ παράλληλα θεωρούσε βέβαιη την υποψηφιότητά του στις επόμενες εκλογές, κάτι που με βάση τις αρχές και το καταστατικό μας δεν ισχύει».

Ο κ. Βελόπουλος δήλωνε για το Συλλαλητήριο της Μακεδονίας: «… σας χρειάζεται όλους! Εκεί μιλάνε οι Έλληνες όχι οι «ομιλητές» που τους φύτεψε το σύστημα! Αυτούς μην τους πιστεύετε, πιστέψτε στη Μακεδονία!»

Ο στρατηγός Φ. Φράγκος, ο οποίος ήταν ο κύριος ομιλητής στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης δήλωνε στον Σκάι ότι «αν μου ζητήσουν να ηγηθώ θα το κάνω γιατί δεν είμαι ρίψασπις».

Ενώ ουσιαστική και δημιουργική είναι η τοποθέτηση του Κωνσταντίνου Πλεύρη σε συνέντευξή του:  « … και για να κλείσω το θέμα αυτό, είμαι πρόθυμος να πάμε σε ένα ξενοδοχείο και να έρθουν εκπρόσωποι της πρώτης γραμμής, του κ. Καρατζαφέρη, του κ. Βελόπουλου, του κ. Κρανιδιώτη και της Χρυσής Αυγής και να πουν τις απόψεις τους. Μια τέτοια συγκέντρωση θα συγκέντρωνε χιλιάδες Έλληνες που θα ήταν όλοι πατριώτες. Εμείς έχουμε ξεπεράσει τις ιδεολογίες του κομμουνισμού, του σοσιαλισμού, ακόμα και του εθνικισμού και φυσικά της Δημοκρατίας… η Ελλάς είναι υπεράνω όλων, κι όταν έχεις μια ιδεολογία, αυτή πρέπει να υπηρετεί την Ελλάδα. Από τα πανάρχαια χρόνια είχαμε την ιδεολογία του Ελληνισμού με τον Μέγα Αλέξανδρο, ή στη διάρκεια των Μηδικών πολέμων δεν πολέμησαν οι Έλληνες για δημοκρατία, ή κομμουνισμό, ή σοσιαλισμό, ή σοσιαλδημοκρατία, ή κεντροδεξιά, ή κεντροαριστερά, αλλά μόνο για την Ελλάδα. Προσπαθούμε λοιπόν, στα πλαίσια της ιδεολογίας του Ελληνισμού να ενώσουμε τους πατριώτες».

Ενώ σ’άλλο σημείο της ενδιαφέρουσας συνέντευξης αναφέρει ο Κ. Πλεύρης : «Όπως ξέρετε, εγώ συνδέομαι φιλικά με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ. Στο κανάλι του έκανα εκπομπές, του οφείλω ότι με προέβαλλε, έχει προσφέρει πολλά στον εθνικισμό. Κάπου το πράγμα στράβωσε, προδόθηκε κιόλας, και ευχαρίστως θα συνεργαζόμουν μαζί του. Κάποτε πρέπει να καταλάβουμε ότι πρέπει να ενωθούμε για να είμαστε δυνατοί».

Αν λοιπόν οι εκπρόσωποι των μικρών πατριωτικών κομμάτων θέλουν να συνεχίσουν το πρωτάθλημα του «μπρα ντε φερ», και προκειμένου να αναδειχθεί ο αρχηγός, δεν αρκούν οι χρονικές παρατάσεις του αγώνα. Στην περίπτωση αυτή θα είναι καλύτερα να καταφύγουν στην υπόδειξη του Γ. Σουρή:

 

«Μας λείπει ένας αρχηγός;… πενήντα ξεφυτρώνουν

Το ένα κόμμα χάνεται; … θα έβγουν άλλα δέκα

Όλοι για το αξίωμα του αρχηγού μαλώνουν,

Κι ίσως αργότερα μας βγεί στη μέση και γυναίκα.

Αλλά κι εγώ ο αφανής των Αθηνών πολίτης

Ελπίζω πως καμιά φορά θα γίνω κυβερνήτης»

 

Αλλιώς οι πατριώτες απογοητευμένοι, δικαιωματικά θα ανατρέξουν στους Μυρωμένους Στοίχους του Γ. Σουρή:

«Μόνο σκατά φυτρώνουνε στον τόπο αυτό τον άγονο

Κι όλοι χεσμένοι είμαστε, σκατάδες στο τετράγωνο

Μας έρχεται κάθε σκατάς, θαρρούμε πως σωθήκαμε

Μα μόλις φύγει βλέπουμε πως αποσκατωθήκαμε…»

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα, Πολιτικά καὶ σημειώθηκε ὡς , , , , , . Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Μία ἀπάντηση στὸ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΗ Η ΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΣΠΕΡΜΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ;

 1. Ὁ/ἡ Δημήτριος Βαλασίδης γράφει:

  ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΜΕ 7 ΧΡΟΝΙΑ ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ

  Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...