ΨΙΝΑΚΗ, ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΟΥΤΕ ΔΗΜΑΡΧΟΣ, ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΔΗΜΟΤΗΣ, ΕΙΣΑΙ ΞΕΝΟ ΣΩΜΑ

1 Αυγούστου 2018

Επαμεινώνδας Ε. Πανά,
συντ. Καθηγητή,
Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

 

Η λέξη υπευθυνότητα είναι εύκολο να χρησιμοποιηθεί στην καθημερινή πολιτική. Πάντοτε θεωρούσα ότι η υπευθυνότητα λειτουργούσε καλύτερα σε επίπεδο κοινότητας παρά σε επίπεδο δήμου. Σ’αυτή τη περίπτωση οι δημότες και οι δημοτικοί άρχοντες έχουν τη δυνατότητα να βρίσκονται σε καλύτερη μεταξύ τους σχέση. Το υπερβολικά μεγάλο μέγεθος ενός δήμου που θα έλυνε τα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποδείχθηκε μια ουτοπία.

Μια τέτοια περίπτωση είναι και ο δήμος Μαραθώνος που καλύπτει τις περιοχές Βαρνάβα, Γραμματικού, Μαραθώνος και Νέας Μάκρης. Δηλαδή ένας δήμος – γίγας.

Ένα χαρακτηριστικό στοιχείο της ελληνικής πραγματικότητας είναι ότι όταν έρχονται οι δημοτικές ή οι εθνικές εκλογές οι υποψήφιοι να μοιράζουν αφειδώς υποσχέσεις. Στη συνέχεια δεν τηρούνται.

Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα του τεράστιου δήμου ήταν ότι οι αρμόδιοι άρχοντες ουδέποτε προσπάθησαν να πάρουν ουσιαστικά μέτρα για να προστατεύσουν τους κατοίκους από πιθανές φυσικές ή ανθρωπογενείς καταστροφές. Η διοίκηση του δήμου δεν ιεράρχησε με επιστημονικά κριτήρια τη λήψη μέτρων που επιβάλλουν οι κίνδυνοι των ανθρωπογενών και φυσικών καταστροφών. Είναι εγκληματική αφέλεια να πιστεύουμε ότι οι φυσικές καταστροφές δεν θα εμφανιστούν ξανά στην περιοχή μας και ότι οι κίνδυνοι εξέλειπαν.

Πάντα σε περιπτώσεις που εμφανίζονται οι καταστροφές, αναδεικνύεται ταυτόχρονα η ριζωμένη στην ελληνική νοοτροπία επίρριψη των ευθυνών σε άλλους.

Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι ο τόπος, ο δήμος Μαραθώνος, δεν έχει ανθρώπους σοβαρούς και αξιόλογους. Όμως δεν πρέπει να ξεγελιόμαστε ότι οι κομματικοί μηχανισμοί θα προσπαθήσουν να μην αναδείξουν αυτά τα στελέχη. Οι κομματικοί μηχανισμοί θα αναζητήσουν και θα βοηθήσουν τους παλαιοκομματικούς.

Ο Ψινάκης, για να έρθουμε και στην περίπτωσή του, ως καλλιτεχνικός μάνατζερ παντός καιρού, το 2014 αποφάσισε να κατέλθει ως υποψήφιος δήμαρχος Μαραθώνος. Εμφανίστηκε ως τάχα ανεξάρτητος ενώ στη πράξη και από πίσω, τον στήριξαν τα δύο κόμματα της γενικής χρεοκοπίας της χώρας, η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ με συνέπεια να προβληθεί από τα ΜΜΕ ως ο άφθαρτος που θα έσωζε το δήμο Μαραθώνος από τους διεφθαρμένους.

Το αποτέλεσμα: εκλέχθηκε ο Ψινάκης τη πρώτη Κυριακή με ποσοστό 53,55% και έλαβε τις 20 από τις 33 έδρες του Δημοτικού Συμβουλίου. Μάλιστα στη πόλη της Νέας Μάκρης όπου ανήκει και η περιοχή που κατεστράφη, το Μάτι, ένας στους δύο ψηφοφόρους τον ψήφισαν (49,83%).

Τώρα που κάηκε το Μάτι όπου ένας στους δύο τον τίμησε, δεν εμφανίστηκε καθόλου στον τόπο της καταστροφής για να παρηγορήσει τους κατοίκους, αλλά εμφανίστηκε ψευδόμενος ότι κάηκε το σπίτι του.

Καμμία φυσική παρουσία, δεν τον κούναγε κανείς από τη Μύκονο.

Οι πολίτες του δήμου Μαραθώνος έπρεπε να γνώριζαν ότι ο Ψινάκης είχε διατελέσει Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων επί Νικήτα Κακλαμάνη. Είχε διαφημιστεί το ψηφοδέλτιο του Ν. Κακλαμάνη ότι συμμετείχε ο τηλεαστέρας Η. Ψινάκης, ο ηθοποιός Ν. Ψαρράς, και ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Άκης Ζήκος.

Μάλιστα, πολλοί επισημαίνουν ότι ο Ψινάκης ήταν ο καλλιτεχνικός σύμβουλος του Κακλαμάνη που επέμεινε να δοθεί ένα ελαφρύ χρώμα – ρόζ χαρακτήρα, στην προεκλογική μάχη για το Δήμο της Αθήνας.

Ένα ψηφοδέλτιο «καλλιαρντό – βλ. λεξικό των καλλιαρντών του Η. Πετρόπουλου» και σόου μπίζνες για το οποίο χαρακτηριστικά το Ποντίκι έγραψε (29/11/2010):

«… Η αισθητική Κακλαμάνη, την οποία επί τέσσερα χρόνια γευόμασταν ως καθημερινή πρακτική στη Πόλη των Αθηνών, απέκτησε και ονοματεπώνυμο με την επιλογή Ψινάκη. Φυσικά ο Ηλίας Ψινάκης ήταν ο μόνος ευνοημένος από την απόφαση του Δημάρχου. Βγήκε πρώτος Δημοτικός Σύμβουλος σε σταυρούς, αφού πρώτα «έδιωξε» από την κάλπη όσους θα ψήφιζαν Κακλαμάνη αλλά αηδίασαν με τη παρουσία του. Ο Ψινάκης έτσι κάνει πάντα. Μανατζάρει τον εαυτό του άριστα και αναδεικνύεται πατώντας επί του πτώματος ενός συνεργάτη του. Πρώτα ήταν ο Ρουβάς, ύστερα ο Μαρτάκης, τώρα ο Κακλαμάνης. Ας πρόσεχε (ο Δήμαρχος, όχι ο μάνατζερ)».

Ποια ήταν η παρουσία και η δράση του Ψινάκη που εκλέχτηκε πρώτος σε σταυρούς στο Δήμο Αθηναίων; Δεν προσέφερε τίποτε. Δεν έλυσε ούτε πρότεινε λύσεις στα προβλήματα του δήμου. Η παρουσία του ήταν λιτή και απέριττη όποτε εμφανιζόταν. Δεν είχε κάτι να προτείνει για να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των Αθηναίων και δεν είχε κάτι να κάνει.

Κι όμως οι ψηφοφόροι του Μαραθώνα δεν κοίταξαν τι έργο είχε κάνει και τον ψήφισαν για Δήμαρχο Μαραθώνος, λόγω κομματικής προτίμησης και διαφημιστικών ευρημάτων. Τα γεγονότα δεν τα βλέπει ο ψηφοφόρος, δεν έχει μέτρα και κριτήρια για να τα διακρίνει.

Κάθε πολίτης, και ο πιο αφελής μπορεί να καταλάβει την αλήθεια: Ποια ηθική, ποια αυταπάρνηση, ποια λογική, ποια συμφέροντα υπηρετεί ο Ψινάκης; Ασφαλώς δεν υπηρετεί τις ανάγκες του πολίτη. Ούτε θυσιαστικός είναι  για τον πολίτη.

Ο Ψινάκης μας απάτησε, μας ντρόπιασε, μας ευτέλισε, χάθηκε το μέτρο του ήθους, ο κανόνας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Οι πολίτες πιστεύουν για το Ψινάκη ότι: Δεν είναι  για τους δημότες ούτε δήμαρχος, ούτε κάν δημότης, είναι ξένο σώμα.

Από αυτή την ασήμαντη θέση του ΜΑΚΕΛΕΙΟΥ θα τολμήσω μια αντιστροφή του προβληματισμού μας. Οι επόμενες δημοτικές εκλογές δεν πρέπει να κριθούν με αυτοκαταστροφική λογική.

Από τον πόνο και τη πικρία όλων μας λόγω της τραγωδίας, υπάρχει μέσα μας μια ανησυχία που μας καταρρακώνει. Η ανησυχία μας πρέπει να μετασχηματιστεί σε μια δημιουργική ανησυχία. Τιμώντας τους νεκρούς της περιοχής του Ματιού, να ξεπροβάλει μια καινούργια δημιουργία πάνω στα ερείπια.

 

 

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα, Πολιτικά καὶ σημειώθηκε ὡς , , , , . Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...