ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΑΚΟ: ΑΦΥΠΝΙΣΗ

Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018

Του σ. καθηγητή Επαμεινώνδα Πανά

780x330 wordpress

Σπήλαιο Πλάτωνος

Κανείς δεν επιδιώκει με νηφαλιότητα να γράψει ή να μιλήσει για την ιστορία του Ελληνικού κράτους των τελευταίων 44 ετών, γι’ αυτό που βαφτίστηκε Μεταπολίτευση. Όλοι τους είναι εσκεμμένα βουβοί. Από τη μία άκρη του πολιτικού συστήματος έως την άλλη. Τί να πρωτογράψουν;

Για το φαινόμενο Τσοχαντζόπουλος, που ήταν ο κύριος εκφραστής της Διαφθοράς; Για τους «κουμπάρους» του Καραμανλή;
Για τη διαχείριση της οικονομίας από τον Καραμανλή (τον επονομαζόμενο Εθνάρχη) έως τον «επαναστάτη Τσίπρα»;
Τι να γράψει κάποιος για τα ψέμματα που είπαν;
Για τις λεηλασίες και τις μίζες που έγιναν;
Τι να γράψει για τις πλαστές συντάξεις που καθιέρωσαν;
Για  την παραποίηση των στατιστικών δεδομένων;
Για τα σχέδια πόλεως και το Κτηματολόγιο;
Για τα δεινά της σημερινής κρίσης;
Για το γεγονός ότι η χώρα είναι  ένα προτεκτοράτο και βρίσκεται σε κατάσταση ενός αποτυχημένου κράτους;

Θα μπορούσαμε να γράφουμε σελίδες για τα μελανά σημεία των χρόνων της μεταπολίτευσης που καμμιά άλλη περίοδος δεν συγκρίνεται. Και όχι μόνο αυτό. Οι περισσότεροι πολιτικοί εφαρμόζουν με μαεστρία την τέχνη της παραπληροφόρησης.

Δύο παραδείγματα αρκούν. Το πρώτο παράδειγμα αφορά τον ίδιο τον Ελληνικό λαό. Ουσιαστικά όλα τα κόμματα άλλα λένε και άλλα πράττουν. Παράδειγμα, τι έλεγε ο ΛΑΟΣ (Καρατζαφέρης) και οι ΑΝΕΛ; Καθαρά είχαν ενταχθεί στον αντιμνημονιακό χώρο. Αφού πήραν τους ψήφους η συνέχεια είναι τραγική. Έγιναν μνημονιακά αυτά τα κόμματα και έφεραν Παπαδήμο και Τσίπρα.

Σήμερα το πολιτικό σύστημα τονίζει ότι εσύ δηλαδή ο κυρίαρχος Ελληνικός Λαός φταις για τη κρίση. Γιατί βρήκες την ευκαιρία να κατακλέβεις το ανίκανο και διεφθαρμένο κράτος. «Μαζί τα φάγαμε» βροντοφώναξε ο Πάγκαλος (ΠΑΣΟΚ), γι’αυτό ακούστε καλά, θα μας δώσετε πίσω όλες τις οικονομίες σας – διαμερίσματα, αυτοκίνητα, οικόπεδα, χρυσαφικά – οι μισθοί σας θα πάνε στα 450 ευρώ και οι συντάξεις σας σιγά σιγά στα 300 ευρώ. Και όσοι δεν έχετε θα αργοπεθαίνετε.

Καμία σοβαρή συλλογική αντίδραση από τον Ελληνικό λαό. Με τη σιωπή του λέει «ευχαριστώ».

Το δεύτερο παράδειγμα αφορά το Κυπριακό.

Η παραπληροφόρηση των αρχιτεκτόνων της καταστροφικής κατάστασης της χώρας μέχρι το 2060 (Δευτέρα Παρουσία) έχουν διαμορφώσει ένα λόγο ότι για όλα φταίει η Δικτατορία – η Χούντα.

Είναι έτσι; Ας δούμε τα δεδομένα για να μην θεωρούν τον Ελληνικό λαό ηλίθιο και  για να του δοθεί η ευκαιρία να βγάλει μόνος του τα συμπεράσματά του.

 • 15 Ιουλίου 1974. Πραξικόπημα στη Κύπρο. Γενική είναι η υποψία ότι η CIA έσπρωξε τον Ιωαννίδη στο πραξικόπημα κατά του Μακαρίου. Ο Ιωαννίδης έπεσε στην παγίδα. Νόμιζε ότι εξυπηρετούσε την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα αλλά στην ουσία εξυπηρετούσε άλλα ξένα συμφέροντα.
 • 19 Ιουλίου 1974. Ο Μακάριος μίλησε στον ΟΗΕ. Ανθελληνική ήταν η ομιλία του Μακαρίου στον ΟΗΕ: «Οι Έλληνες έχουν καταλάβει τη Κύπρο και είναι πολύ περισσότερο επικίνδυνοι από τους Τούρκους. Οι συγκρούσεις στο νησί συνεχίζονται αιματηρές. Στα κρατικά κτίρια έχουν αναρτηθεί ελληνικές σημαίες, στα νοσοκομεία μεταφέρονται αδιάκοπα τραυματίες. Στους δρόμους περιφέρονται τα τάνκς. Η ενέργεια αυτή έχει καταργήσει την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου. Σήμερα κινδυνεύει και η Τουρκοκυπριακή κοινότητα…»
 • Χαρακτηριστική είναι η παρατήρηση του Γ. Κληρίδη για την παραπάνω ομιλία του Μακαρίου: «… ότι ο Μακαριότατος είναι δραματικά εκτός πραγματικότητας».
 • 20 Ιουλίου 1974: Αττίλας 1. Τουρκική Εισβολή στη Κύπρο.
 • 24 Ιουλίου 1974: Επιστροφή των προ του 1967 ελλήνων πολιτικών. Ορκωμοσία Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Ποιος ξένος παράγοντας τους έφερε πίσω; Τότε δημιουργήθηκε η μεγάλη οικογένεια Δεξιάς και Αριστεράς. Μαζί θα πορευτούν, μαζί θα τα λένε και μαζί θα είναι στη νομή του πλούτου.
 • Αρχές Αυγούστου 1974: Πληροφορία που οφείλεται στο τότε πρωθυπουργό της Τουρκίας Ετζεβίτ σε συνέντευξή του στο «Βήμα». Σύμφωνα με τον Ετζεβίτ στη δεύτερη συνδιάσκεψη της Γενεύης (αρχές Αυγούστου 1974) υπέβαλε πρόταση στους εκπροσώπους Ελλάδας (Μαύρος) και Αγγλίας (Κάλλαχαν) για την προσωρινή διευθέτηση της κατάστασης που είχε προκύψει από την εισβολή (ΑΤΤΙΛΑΣ 1) για να δοθεί χρόνος για να εξεταστεί η οριστική λύση της πολυζωνικής ή διαζωνικής ομοσπονδοποίησης. Η πρόταση αυτή απερρίφθη από την Ελλάδα – αναφέρει ο Ετζεβίτ, και έτσι προχωρήσαμε στη δεύτερη στρατιωτική ενέργεια – ΑΤΤΙΛΑΣ 2». Και η κυβέρνηση Καραμανλή επινόησε φαίνεται με πολύ σκέψη ότι η Κύπρος είναι μακριά: «Η Κύπρος κείται μακράν»!!! Ο κορυφαίος ποιητής Κώστας Μόντης (1914-2004) σε τρεις ποιητικές συνθέσεις του «Γράμματα στη Μητέρα» απευθύνεται στη μάνα του την οποία έχασε όταν ήταν 12 χρονών. Το «Τρίτο γράμμα στη μητέρα» σχετίζεται ακριβώς με την απουσία της Ελλάδας στις δύσκολες στιγμές που ζούσε η Κύπρος και στο γεγονός ότι η Κύπρος είναι «μακριά». Η ποίηση είναι ένας ιδιαίτερος τονισμός που δεν μπορεί να αποδοθεί καλύτερα πολλές φορές μία κατάσταση:

γιατί η Ελλάδα δεν ήρθε,
γιατί ήταν ψεύτικο το μήνυμα,
ψέμα η Ελληνική μεραρχία στην Πάφο,
γιατί μας είπαν ψέμα οι ουρανοί και ψέμα οι θάλασσες
και ψέμα τα χελιδόνια και ψέμα η καρδιά
και ψέμα οι Ιστορίες μας,
ψέμα, όλα ψέμα.
Είχε λέει, άλλη δουλειά η Ελλάδα,
κάτι πανηγυρισμούς,
κ ήμαστε και μακριά και δεν μπορούσε, λέει,
λυπόταν, δεν το περίμενε,
ειλικρινά λυπόταν,
ειλικρινά λυπόταν πάρα πολύ.

 

 • Δυστυχώς ποτέ δεν απάντησαν ο Καραμανλής, ο Αβέρωφ και ο Μαύρος σχετικά με τη πρόταση Ετζεβίτ. Ποιοι ευθύνονται για τη προδοσία και τον ΑΤΤΙΛΑ 2; Ο τραγουδοποιός Αλκίνοος Ιωαννίδης μας λέει σε ένα στίχο του ότι:

 

Είδα τον πόλεμο φάτσα, τη φυλή και τη ράτσα
προδομένη από μέσα απ’τους πιο πατριώτες
να `χουν τη μάνα μου αιχμάλωτη με το όπλο στο στόμα
τα παιδιά τους στολίζουν σήμερα τη Βουλή.
Κάτω από ένα τραπέζι, το θυμάμαι σαν τώρα,
με μια κούπα σταφύλι στου βομβαρδισμού την ώρα
είδα αλεξίπτωτα χίλια στον ουρανό σαν λεκέδες
μου μιλούσε ο πατέρας μου να μη φοβηθώ.
“Κοίταξε τι ωραία που πέφτουν,
τι ωραία που πέφτουν….”.

 

 • 14 Αυγούστου 1974: Επεκτείνεται η Τουρκική εισβολή: ΑΤΤΙΛΑΣ 2. Από το 4% της κατοχής του Κυπριακού εδάφους (ΑΤΤΙΛΑΣ 1) φθάσαμε στο 37% του εδάφους της Κύπρου να είναι υπό τη κατοχή της Τουρκίας. Τη περίοδο αυτή δεν υπήρχε ούτε χούντα ούτε δικτατορία. Υπήρχε μόνο η κυβέρνηση Καραμανλή. Η μεγάλη προδοσία με συνεργασία Ελλήνων και ξένου παράγοντα ολοκληρώθηκε με τον ΑΤΤΙΛΑ 2. Εντός εικοσαημέρου η Τουρκία κατάπιε το 37% με πρωθυπουργό τον Κ. Καραμανλή.

Ανάμεσα στα δεδομένα μας θα αξιοποιήσουμε επιγραμματικά ορισμένα στοιχεία από την αξιόλογη έρευνα σε ξένα αρχεία του Μακάριου Δρουσιώτη (Η Εισβολή και οι Μεγάλες Δυνάμεις ή Realpolitik των ΗΠΑ και το διπλό παιχνίδι της ΕΣΣΔ, ή μέσω Αmazon: Cyprus Crisis and the Cold War USSR Duplicity versus US Realpolitik 1974-1977):

 • Στις 15 Ιουλίου 1974 ο πρέσβης της ΕΣΣΔ στην Άγκυρα Β. Γκρουμπιάκωφ, δήλωνε: «Υποστηρίζουμε αυτούς που αγωνίζονται ενάντια στους πραξικοπιματίες».
 • Ο Μακάριος την 19η Ιουλίου 1974 όπου μίλησε στον ΟΗΕ, ήταν σε συντονισμό με τη Μόσχα. Σύμφωνα με τον αμερικανό μόνιμο αντιπρόσωπο στις διαβουλεύσεις για το ψήφισμα «οι Σοβιετικοί συνεργάζονταν στενά με την κυπριακή αντιπροσωπεία όλη τη μέρα, και μέχρι την τελευταία στιγμή επικοινωνούσαν τηλεφωνικά με τον Μακάριο, για να βεβαιωθούν ότι αποδεχόταν το ψήφισμα. Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου Ρωσσίδης παρουσιαζόταν ως υπερβολικά πρόθυμος συνεργάτης των Σοβιετικών». Ο Σοβιετικός αντιπρόσωπος διευκρίνησε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι η αναφορά στο ψήφισμα της αποχώρησης του ξένου στρατιωτικού προσωπικού παρέπεμπε «στους Έλληνες αξιωματικούς»!!!
 • Στις 20 Ιουλίου 1974 σύμφωνα με τον πρέσβη της Τουρκίας Τουρκμέν, «ο Γκρομίκο (υπουργός εξωτερικών της ΕΣΣΔ) δέχθηκε την αιτιολόγηση της τουρκικής επέμβασης στη Κύπρο με κατανόηση.
 • Γράφει ο Δρουσιώτης ότι στο δεύτερο γύρο της εισβολής, στις 14 Αυγούστου 1974 (ΑΤΤΙΛΑΣ 2) η Μόσχα που είχε αναστατώσει όλο τον κόσμο για το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου δεν είπε ούτε μία λέξη για τη τουρκική εισβολή και τα αποτελέσματά της.
 • «Σε όλη τη διάρκεια της κυπριακής κρίσης αλλά και τα χρόνια που ακολούθησαν δεν υπήρξε ούτε μία ονομαστική καταδίκη της Τουρκίας από τη Σοβιετική Ένωση για οποιαδήποτε πτυχή του κυπριακού», επισημαίνει ο Δρουσιώτης.

Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία της έρευνας του Μ. Δρουσιώτη. Βρώμικος ο ρόλος της ΕΣΣΔ – Ρωσίας ως προς το Κυπριακό. Όλα αυτά αποτελούν ένα σημαντικό προβληματισμό για τις κενές προφητείες που διαχέονται για το «ξανθό γένος».

Οι μύθοι περί του «ξανθού γένους» αποτελούν τη ροπή προς την υποτέλεια και την ενδοτικότητα του Έλληνα. Τι έχει κερδίσει η Ελλάδα μέχρι σήμερα από τους Ρώσους; Στην υπόθεση της Κύπρου η Ρωσία παρακολούθησε σιωπηλή, άπρακτη και με κυνισμό τα γεγονότα στη Κύπρο από την εισβολή των Τούρκων. Προσέφερε και προσφέρει εκδούλευση στη Τουρκία.

Στα πλαίσια του μύθου περί «ξανθού γένους» η Ρωσία χρησιμοποιεί την ορθοδοξία ως δούρειο ίππο παραπλάνησης της ορθόδοξης Ελλάδας. Ας μη γίνει η Εκκλησία δίαυλος προς όφελος των Ρώσων. Δεν πρέπει να ρωσοποιηθεί η Εκκλησία και η Ελλάδα. Ο τόπος αυτός ήταν η μήτρα του πολιτισμού για την ανθρωπότητα. Οι Έλληνες πολίτες πρέπει να ξαναγαπήσουν τον τόπο τους. Δεν πρέπει να τον χαρίσουν σε κανένα ξένο. Χρειάζεται ένα σάλπισμα πέρα από τον καταναλωτισμό που θα στηρίζεται στην αλληλεγγύη, στην έλλειψη μίσους και στη φιλοπατρία. Κύριος στόχος όλων των πολιτών πρέπει να είναι τώρα το ξερίζωμα της πνευματικής πτωμαϊνης από τις δράσεις της μεταπολίτευσης που ήταν η τροφή της υποτέλειας και της υποδούλωσης της χώρας.

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Πολιτικά καὶ σημειώθηκε ὡς , , , , , , , , . Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...