Πρεσβευτής Γκράτσι και Στρατηγός Βισκόντι Πράσκα για την 28η Οκτωβρίου 1940

 

 Κυριακή 28 Οκκτωβρίου 2018

Μεταξάς - Μουσολίνι

Ιωάννης Μεταξάς – Benito Mussolini’

 

Επαμεινώνδας Πανάς,
σ. Καθηγητής  Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Θα επιχειρήσουμε μία σύντομη αναφορά για τα γεγονότα της 28ης Οκτωβρίου 1940 χρησιμοποιώντας τα ντοκουμέντα δύο κυρίων πρωταγωνιστών του Ιταλού πρεσβευτή στην Αθήνα, Γκράτσι, και του Ιταλού Στρατηγού Βισκόντι Πράσκα, στην Αλβανία.

Emanuele Grazzi

Emanuele Grazzi

Ο Γκράτσι είναι ο Ιταλός πρεσβευτής που επέδωσε το τελεσίγραφο της 28ης Οκτωβρίου 1940 προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό Ιωάννη Μεταξά.

Ξεκινάμε από τον τορπιλισμό του καταδρομικού «Έλλη» στην Τήνο την 15η Αυγούστου 1940.

Στο βιβλίο του «Αρχή του Τέλους» ο Γκράτσι γράφει: «Η πράξις του τορπιλισμού δεν ημπορεί να αποδοθεί σε αναβρασμό, απλώς, του Διοικητού της Δωδεκανήσου ντε Βέκι. Μόνος του ο ντε Βέκι δεν θα ετολμούσε να διατάξει τον τορπιλισμό ενός Ελληνικού πολεμικού… ο τορπιλισμός του καταδρομικού «Έλλη» έγινε κατόπιν διαταγών από την Ρώμη απ ευθείας.»

Να σημειώσουμε ότι οι Ιταλοί στην αρχή απέδιδαν τον τορπιλισμό της Έλλης στους Άγγλους. Αλλά το σημαντικότερο στοιχείο που αναφέρει ο Γκράτσι στην περίπτωση του τορπιλισμού της Έλλης, ήταν η δημιουργία της ενότητας των Ελλήνων. Γράφει χαρακτηριστικά ο Γκράτσι: «Την ώρα την είχε διατρέξει από το ένα στο άλλο ακρο κύμα αγανακτήσεως και μίσους για τους δράστες μιας πράξεως, που αυτή καθεατήν ήταν απεχθής, εγινόταν όμως ακόμα πιο απεχθής υπό της συνθήκες που διεδραματίστη . Το έγκλημα της Τήνου είχε το αποτέλεσμα, για να μην πω έκαμε το θαύμα, να δημιουργηθεί σε ολόκληρη την Ελλάδα απόλυτη ενότης ψυχών.»

Αυτά γράφει ο Γκράτσι, όμως, ο «Ριζοσπάστης, όργανο του ΚΚΕ, μετά από δύο εβδομάδες χωρίς ντροπή γράφει: «Το γερμανο-σοβιετικό σύμφωνο αποτελεί όργανο ειρήνης… Τη δικτατορία την απασχολεί πως να δουλέψει για να εξασφαλίσει ότι και ο τελευταίος μας στρατιώτης θα σκοτωθεί για τα συμφέροντα των Άγγλων ιμπεριαλιστών… Δεν έχει σημασία, αν ο πόλεμος αυτός αρχίσει με εισβολή των Ιταλών φασιστών γιατί την Ιταλική εισβολή προκαλεί η τυχοδιωκτική πολιτική της Βασιλομεταξικής δικτατορίας… Είναι ακόμα καιρός να εξασφαλίσουμε τη συνεργασία των φιλειρηνικών Βαλκανίων και της πανίσχυρης Σοβιετική Ένωσης…»

Δηλαδή, για τους «Έλληνες Κομμουνιστές», ο ναζισμός της χιτλερικής Γερμανίας ήταν αποδεκτός, και μάλιστα ως φορέας ειρήνης. Ο Ι. Μεταξάς, ήταν κατά το ΚΚΕ δικτάτορας ενώ οι Χίτλερ και Στάλιν ήσαν οι άγιοι δημοκράτες!! Το υπόδουλο στη Σοβιετική Ένωση ΚΚΕ έδειχνε την αφοσίωσή του στον Στάλιν θυσιάζοντας τον όποιο πατριωτισμό του για την Ελλάδα. Η ασυνέπεια του ΚΚΕ είναι απερίγραπτη και κυρίως χωρίς πολιτική στοχαστικότητα. Γιατί προ του Γερμανοσοβιετικού συμφώνου (Ρίβεντρωφ – Μολοτώφ που υπογράφηκε στις 25 Αυγούστου 1939) τον Δεκέμβριο του 1938 το Πολιτικό Γραφείο του ΚΚΕ (το «κόμμα εγκλήματος και προδοσίας κατά τον Γεώργιο Παπανδρέου) ανακοίνωνε ότι: «Οι Γερμανοί κατάσκοποι με επικεφαλής τον Μεταξά εξουσιάζουν όλη την Ελλάδα και ο Χίτλερ παύει και διορίζει τους Έλληνες Υπουργούς με τον ασύρματο…»

Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει την λογική του ΚΚΕ. Τη μία  πρό της υπογραφής του Συμφώνου Χίτλερ – Στάλιν κατηγορούσε τον Ι. Μεταξά ότι προπαρασκευάζει την χώρα για να προσχωρήσει στον Άξονα Γερμανίας – Ιταλίας – Ιαπωνίας. Ζητούσε τον ΚΚΕ να σαμποταριστεί η στρατιωτική προπαρασκευή γιατί δεν χρειαζόταν για την Ελλάδα αλλά για τον Αδόλφο Χίτλερ. Σίγουρα, οι ψυχίατροι θα γνωμάτευαν ότι «οι εγκέφαλοι» του ΚΚΕ ήσαν σε κατάσταση ανθελληνικής τρικυμίας εν κρανίο.

Ο τορπιλισμός της Έλλης ήταν η αρχή της αποφασισμένης Ιταλικής επίθεσης κατά της Ελλάδας. Στην Αλβανία η Ιταλία εκτελούσε έργα με σκοπό την επίθεση κατά της Ελλάδας. Ο Πράσκα, αρχηγός των Ιταλικών δυνάμεων στην Αλβανία, πληροφορούσε τη Ρώμη ότι η κατάσταση είναι ευνοϊκή για τους Ιταλούς και απλά ανέμενε τη διαταγή για να αρχίσει την επίθεση κατά της Ελλάδας.

Ο Ιταλός Υπουργός των Εξωτερικών και γαμπρός του Μουσολίνι, Τσιάνο στο «Ημερολόγιό» του ομολογεί ότι ο Μουσολίνι επέστρεψε αηδιασμένος μετά την συνάντηση με τον Χίτλερ στο Μπρέντερ (12 – 10ου – 1940) και του δήλωσε ότι: «ο Χίτλερ με φέρνει πάντα προ τετελεσμένων γεγονότων. Θα τον πληρώσω με το ίδιο νόμισμα. Θα πληροφορηθεί από τις εφημερίδες ότι κατέλαβα την Ελλάδα.»

Για το λόγο αυτό, στις 15 Οκτωβρίου 1940 συνεκάλεσε στο Παλάτσιο Βενέτσια το ανώτατο πολεμικό συμβούλιο για να ανακοινώσει την απόφασή του για την κατάληψη της Ελλάδας.

Visconti_Prasca_Sebastiano

Visconti Prasca Sebastiano

Ο Ιταλός στρατηγός Βισκόντι Πράσκα στο βιβλίο του «Εγώ Εισέβαλλα στην Ελλάδα» (Io ho aggredito la Grecia) εκδόθηκε το 1946 και κυκλοφόρησε η μετάφρασή του το 1999 από τις εκδόσεις Γκοβόστης παρουσιάζει τα πρακτικά της σύσκεψης στο Παλάτσιο Βενέτσια. Από τα πρακτικά αυτά σταχυολογούμε ορισμένα σημεία:

ΝΤΟΥΤΣΕ: Ο σκοπός της συσκέψεως αποβλέπει στην αποσαφήνιση του τρόπου ενέργειας, τον οποίο σε γενικές γραμμές έχω αποφασίσει να εφαρμόσω εναντίον της Ελλάδος…

ΝΤΟΥΤΣΕ: Ποια είναι η κατάσταση του ηθικού του Ελληνικού πληθυσμού;

ΤΖΑΚΟΜΟΝΙ:  Φαίνεται ότι είναι σε πολύ χαμηλό επίπεδο

ΤΣΙΑΝΟ: Παρουσιάζεται μια σαφής διαίρεση μεταξύ του πληθυσμού και μιας ηγετικής τάξεως πολιτικών και πλουτοκρατών. Η τελευταία διατηρεί ζωντανό το πνεύμα της αντιστάσεως και την αγγλοφιλία στη χώρα…

ΝΤΟΥΤΣΕ: Καλεί τον Στρατηγό Πράσκα να εκθέσει τη στρατιωτική κατάσταση.

ΒΙΣΚΟΝΤΙ ΠΡΑΣΚΑ: Έχουμε προπαρασκευάσει μια επιχείρηση κατά της Ηπείρου, η οποία θα είναι έτοιμη να διεξαχθεί στις 26 τρέχοντος (Οκτώβρης 1940) και η οποία παρουσιάζει πολύ ευνοϊκές προοπτικές… Μας δίδει τη δυνατότητα καταλήψεως της Ηπείρου σε βραχύ χρονικό διάστημα (10-15 ημερών).

ΝΤΟΥΤΣΕ: Αυτές οι ενέργειες πρέπει να εξελιχθούν συγχρόνως. Γνωρίζετε ποιο είναι το ηθικό των Ελλήνων στρατιωτών;

ΒΙΣΚΟΝΤΙ ΠΡΑΣΚΑ: Δεν είναι άνθρωποι που θα τους άρεσε να πολεμήσουν

 

Από την αποκαλυπτική συνεδρίαση του ανώτατου πολεμικού συμβουλίου της Ιταλίας που αποφάσισε την επίθεση της Ιταλίας κατά της Ελλάδος μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι:

  • Από τους διαλόγους γίνεται εμφανής η υποτίμηση του πατριωτικού αισθήματος των Ελλήνων.
  • Εμφανίζονται Ντούτσε και οι στρατηγοί του να διαπνέονται από έναν φαμφαρονισμό και περιφρόνηση ως προς το αξιόμαχο του Ελληνικού Στρατού.
  • Άλλη μια αστοχία των Ιταλών Στρατηγών ήταν η διαίρεση των Ελλήνων σε πλουτοκράτες και μη.
  • Υποτίμησαν οι Ιταλοί το ηθικό των Ελλήνων, όμως, ο ίδιος ο Στρατηγός Πράσκα γράφει στο βιβλίο του χαρακτηριστικά κατόπιν εορτής ότι «…είναι αξίωμα για όποιον γνωρίζει την Ελλάδα ότι ο Έλληνας ποτέ δεν προδίδει την Πατρίδα του και τον φιλοξενούμενό του.¨

Ο Στρατηγός Βισκόντι Πράσκα κλείνοντας το βιβλίο του αναφέρεται σε ένα γράμμα που του έστειλε ένας Ιταλός μαχητής: «Και τώρα τί θα κάνεις Στρατηγέ Β.Πράσκα, έχοντας εμπλακεί σε μια απέλπιδα μάχη…; Αυτοί που σκόπιμα έκοψαν τις φλέβες του οργανισμού που διοικείς, θα είναι αυτοί οι ίδιοι που σε σένα θα επιρρίψουν τις ευθύνες.

Η επίθεση της Ιταλίας απέτυχε χάρη στη θαρραλέα αντίσταση και τις αρετές των Ελλήνων στρατιωτών. Με την παρουσία ενός ενωτικού ηγέτη, του Ιωάννη Μεταξά, οι Έλληνες συνέχισαν τις Θερμοπύλες και των Μαραθώνα.

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα καὶ σημειώθηκε ὡς , , , , . Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...