Τσιτσιπάς, Τζόκοβιτς και Σπανούλης

31 Ιανουαρίου 2019

Επαμεινώνδας Πανάς,
σ. Καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Η χώρα αυτή εδώ και μια δεκαετία βιώνει μια χαοτική γενικευμένη κρίση. Το αποτέλεσμα της κρίσης οφείλεται σε έναν αριθμό παραγόντων με κύριο αυτό της χαμηλής επίδοσης του πολιτικού συστήματος.

Το πρόβλημα της επίδοσης είναι τόσο σημαντικό αλλά δεν είναι πάντα δημοφιλές. Όποιος επιχειρήσει να συνδέσει την επίδοση (ή την παραγωγικότητα) με την αμοιβή της εργασίας, σίγουρα θα του δώσουν το «στίγμα» ότι είναι φιλελεύθερος, δεξιός, εθνικιστής και άλλες φαιδρές φράσεις. Δεν αναπτύσσουμε εδώ αφηρημένες οικονομικές σκέψεις ούτε πνευματικές ερωτήσεις.

Τις τελευταίες ημέρες του Ιανουαρίου 2019 οι Έλληνες έφτασαν, παρά τις ψυχολογικές επιπτώσεις της κρίσης αλλά και του Μακεδονικού ζητήματος, σε μια τενισομανία όταν ο 20χρονος χαρισματικός Στέφανος Τσιτσιπάς κατάφερε να ενώσει όλους τους Έλληνες με τα σημαντικά κατορθώματά του σε Παγκόσμιο επίπεδο στους αγώνες τένις Australia Open.

Οι χαρακτηριστικές ευαισθησίες του Τσιτσιπά είναι

(α) Το πάθος του για τα Αρχαία Ελληνικά (που όμως οι πολιτικοί τα καταργούν από τα σχολεία) μετά από κάθε επιτυχία ακολουθεί και ένα αρχαίο γνωμικό.

(β) Η αγάπη και η αδυναμία του για τους Έλληνες ομογενείς. Ο Τσιτσιπάς να πως τους εξυμνεί: «Να σας πω την αλήθεια οι Έλληνες του εξωτερικού είναι πιο υπερήφανοι και πιο ένθερμοι. Είναι πολύ χαρούμενοι που έχουν έναν αθλητή, ο οποίος αγωνίζεται σε υψηλό επίπεδο. Σε καμία περίπτωση δεν θέλω να μπω στη διαδικασία να συγκρίνω την υπερηφάνεια των Ελλήνων της Ελλάδας με αυτή των αντίστοιχων του εξωτερικού, αλλά στις εκφράσεις των τελευταίων βλέπω μεγάλη χαρά. Το γεγονός αυτό μου δίνει ένα επιπλέον κίνητρο»

(γ) Το επόμενο χαρακτηριστικό του αφορά την κοινωνική του ευαισθησία. Δεν είναι κλεισμένος και αποξενωμένος ο Τσιτσιπάς στον κόσμο του τένις. Αυτό φαίνεται και από την κινητοποίησή του για τους πυρόπληκτους στην περιοχή Μάτι του Δήμου Μαραθώνος. Μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα κάλεσε τον κόσμο να συνδράμει στις ανάγκες των πυρόπληκτων, δίνοντας πρώτος το παράδειγμα με την προσφορά του 5000$.

Είναι άκαιρο το ερώτημα αλλά επίκαιρο που μπορεί να γεννηθεί: Πόσοι βουλευτές, δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, Περιφερειάρχης, έδωσαν έστω κάτι από τις μηνιαίες τους παροχές για τη συγκεκριμένη περιοχή τους.

 

Την περίοδο εκείνη – τον Αύγουστο – ο Τσιτσιπά αντιμετώπιζε μια παγκόσμια μορφή του Τένις, τον Σέρβο Νόβακ Τζόκοβιτς, επιτυγχάνοντας νίκη επί του Τζόκοβιτς και αντί δηλώσεων και πανηγυρισμών ο Στέφανος Τσιτσιπάς έγραψε στον φακό της κάμερα που κάλυπτε τον αγώνα Pray for Greece” («Προσευχηθείτε για την Ελλάδα»)pray

O Θέογνης (6ος π.Χ. αιώνας) θα συμφωνούσε με τον Τσιτσιπά «Ουδέν αρ’ ην φίλτερον άλλο πάτρις» (δεν υπάρχει τίποτε πιο αγαπημένο από την πατρίδα).

djokovic-tsitsipas.png

Ο Σέρβος Νόβακ Τζόκοβιτς δεν είναι κάποιος τυχαίος τενίστας, είναι κορυφαίος σε Παγκόσμια κατάταξη. Αυτόν κέρδισε ο Τσιτσιπάς. Ο 31 ετών Ν.Τζόκοβιτς επέστρεψε μετά από έναν τραυματισμό στην ενεργό δράση στους αγώνες του Αυστραλιανού ;open, έχοντας την ενέργεια που χρειάζεται την οποία οφείλει, όπως ο ίδιος τονίζει, στο γεγονός ότι «πριν να είμαι ένας αθλητής, είμαι ένας Ορθόδοξος Χριστιανός».

djokovic-ap-aus_open

Ο Τζόκοβιτς δεν διστάζει να τονίζει δημόσια ότι είναι Ορθόδοξος Χριστιανός και τοποθετεί αυτήν την ιδιότητά του πάνω από τους 68 τίτλους που έχει κατακτήσει. Είναι ο πιο σημαντικός τίτλος της ζωής του, όπως ο ίδιος αναφέρει. Εξάλλου, ο Τζόκοβιτς, τον Απρίλιο του 2011 τιμήθηκε από τον Πατριάρχη Ειρηναίο με το Παράσημο του Τάγματος του Αγίου Σάββα, ιδρυτή της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Σερβίας, για τη σημαντική του οικονομική προσφορά στη Σερβία. Ο Τζόκοβιτς καλύπτει οικονομικά την σίτιση των φτωχών Σέρβων. Τον Δεκέμβριο του 2018 συνέβαλε οικονομικά στην ανοικοδόμηση του σχολείου της Όζεγκα στη Σερβία. Η κοινωνική του δράση σε συνδυασμό με την συνεχή οικονομική αρωγή που προσφέρει αναγνωρίστηκε από την UNICEF, η οποία του έδωσε τον τίτλο του Πρέσβεως Καλής Θελήσεως τον Αύγουστο του 2015.

Άλλος ένας σε όλους μας γνώριμος μπασκετμπολίστας ο Σέρβος Ντέγιαν Μποντίρογκα, παίκτης του Παναθηναϊκού και κορυφαίος στην Ευρώπη το 2002, έχει τιμηθεί με το Παράσημο του Τάγματος του Αγίου Σάββα, της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Σερβίας.

Αυτοί οι αθλητές πραγματικά πρέπει να μας γοητεύουν. Είναι λαμπρά παραδείγματα και πρέπει να μας πλημμυρίζουν με θαυμασμό για τις επιτυχίες τους.

Όμως, θα ολοκληρώσουμε το σημείωμα αυτό και με έναν άλλον αθλητή – πρότυπο του Ολυμπιακού, τον Βασίλη Σπανούλη.

spanoulis

Ο πραγματικός αθλητής, αυτό που επιθυμεί να έχει μια σταθερή επίδοση πρέπει, μεταξύ άλλων, να διαθέτει τις εξής αρετές: Επιμονή, υπακοή, συνεργασία, και υποκίνηση (ή παρακίνηση – κίνητρο).

Πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι η επίδοση του αθλητή εκφράζεται ως ένα γινόμενο της ικανότητας και της υποκίνησης. Η υποκίνηση είναι ένα σύνολο ενεργητικών δυνάμεων που οφείλονται είτε στον ίδιο τον αθλητή ή στο περιβάλλον.

Ο Σπανούλης διακρίνεται για το υψηλό επίπεδο της υποκίνησής του αφού η συμπεριφορά του, τόσο στις προπονήσεις όσο και στους αγώνες, εκφράζεται από την έντονη επιθυμία να επιτύχει τον τελικό σκοπό.

Ο Ολυμπιακός έχοντας κερδίσει τον Παναθηναϊκό στη Euroleague, στις 6 Ιανουαρίου του 2019, αντιμετώπισε την ΑΕΚ, όπου την συνέτριψε με 101 – 75. Όμως, πέρα από τη συντριβή, το σημαντικό γεγονός ήταν ότι ο Βασίλης Σπανούλης έγραψε τη δική του ιστορία στον πίνακα των κορυφαίων πασέρ (πρώτος στις ασίστς – 2145) της ιστορίας του Βasκet League, ξεπερνώντας μια άλλη μορφή του Ελληνικού Μπάσκετ, τον Διαμαντίδη (2144 ασίστς).

Μετά το πέρας του αγώνα ο Σπανούλης όταν ερωτήθηκε και για τη σύζυγό του Ολυμπία Χοψονίδου, η οποία το πρωί της ίδιας ημέρας βούτηξε για τον Τίμιο Σταυρό στη γιορτή των Θεοφανίων, απήντησε:

«Ναι πιστεύουμε στον Θεό, εγώ δεν μπορούσα να είμαι εκεί γιατί είχα προπόνηση. Αλλά είμαστε θρήσκοι και προσπαθούμε να το περάσουμε και στα παιδιά μας.»

Ο Τσιτσιπάς, ο Τζόκοβιτς, και ο Σπανούλης αποτελούν ζωντανά παραδείγματα των οποίων οι επιτυχίες, η δόξα τους και το χρήμα δεν επηρεάζουν τη φρόνησή τους και τις ιδέες τους. Θα ήταν ευχής έργο να γίνουν τα πρότυπα της καινούργιας γενιά της χώρας μας.

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα, Αθλητικά καὶ σημειώθηκε ὡς , , , , , . Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...