Η πορεία της Oρθοδοξίας τον 21ο αιώνα

12 Φεβρουαρίου 2019

council-1

Του σ. Καθηγητή Επαμεινώνδα Πανά

Στην εποχή που διανύουμε ο αριθμός των Ορθόδοξων Χριστιανών μειώθηκε, ως ποσοστό του παγκόσμιου Χριστιανικού πληθυσμού. Η ορθοδοξία, σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα του Pew Research Center, αποτελεί τον τρίτο πληθυσμιακά Χριστιανικό κλάδο μετά τον Καθολικισμό και τον Προτεσταντισμό, έχοντας περίπου 260 εκατομμύρια πιστούς ανά τον κόσμο.

Το μεγάλο Σχίσμα της 16 Ιουλίου 1054 έφερε την οριστική ρήξη ανάμεσα στην Ορθοδοξία, ή αλλιώς στην Ανατολική Εκκλησία και τη Ρωμαϊκή ή αλλιώς Δυτική Εκκλησία.

Οι παπικές αξιώσεις για το Φιλιόκβε (Filioque), αλλά και άλλες διαφωνίες θρησκευτικές και πολιτικές, τελικά οδήγησαν στη μεγάλη ρήξη των Εκκλησιών.

Σήμερα, σύμφωνα με την έρευνα του Pew Research Center, το 77% του παγκόσμιου πληθυσμού των Ορθόδοξων Χριστιανών ζει στην Ευρώπη σε αντίθεση με το 24% του παγκόσμιου πληθυσμού των Καθολικών και το 12% του παγκόσμιου πληθυσμού των Προτεσταντών που επίσης βρίσκεται στην Ευρώπη.

Πρέπει να τονιστεί σ’ αυτό το σημείο ένα σημαντικό στοιχείο που αφορά στην Αιθιοπία: εκεί ο Ορθόδοξος πληθυσμός φτάνει τα 36 εκατομμύρια.

Η Ρωσία εμφανίζει το μεγαλύτερο ποσοστό παγκοσμίως ορθόδοξου πληθυσμού φτάνοντας τα 101 εκατομμύρια. Η ισχυρή σχέση της Ρωσικής Ορθόδοξης εκκλησίας με την πολιτική του Πούτιν φαίνεται και από τις τοποθετήσεις της σε σημαντικά ζητήματα. Σταχυολογούμε τις επισημάνσεις του – βλ. Interfax – Religum – Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου:

  • Για την «πορεία προς το τέλος της ιστορίας και την αρχή της αβύσσου»
  • Για το γεγονός ότι «υπάρχει ήδη πολύ μεγάλη αρνητική επιρροή στην πνευματική ζωή των ανθρώπων».
  • Για τον αθεϊσμό: «αυτό που παρατηρούμε σήμερα κυρίως στις Δυτικές χώρες, είναι πολύ πιο τρομερό από ό,τι συνέβη στη θρησκεία στη Σοβιετική Ένωση. Η ταχεία διάδοση του αθεϊσμού, ο αποκλεισμός του Θεού από την ανθρώπινη ζωή, η περιφρόνηση προς το Θείο, του ηθικού κανόνα…»
  • Για την τέχνη: «…σήμερα, η αμαρτία επιδεικνύεται μέσω του κινηματογράφου, του θεάτρου, της τέχνης, η οποία ενώ υποτίθεται ότι πρέπει να καλλιεργεί τα άτομα, να τα πλουτίζει και να τα ανυψώνει στους ουρανούς, έχει καταντήσει το βαρίδι που δεν τους επιτρέπει να απογειωθούν.»

Η έρευνα του Pew δημοσιοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2017 και εδώ παρουσιάζουμε μερικά της στοιχεία. Στον Πίνακα 1 εμφανίζεται  το ποσοστό των Ορθόδοξων Χριστιανών που πιστεύουν, ή δεν πιστεύουν στο Θεό.

Πίνακας 1: Στάσεις των πολιτών ως προς το αν πιστεύουν σε Θεό.

1

Από τα στοιχεία του Πίνακα 1 συμπεραίνουμε ότι:

  • Το μεγαλύτερο ποσοστό πολιτών που πιστεύει με απόλυτη βεβαιότητα στο Θεό εμφανίζεται στην Αιθιοπία, (89%), ενώ μόλις ποσοστό 1% δεν πιστεύει στο Θεό.
  • Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί της Αρμενίας (79%), της Γεωργίας (72%) της Ρουμανίας (64%), της Ελλάδος (62%), της Σερβίας (59%), της Βοσνίας (56%), και Μολδαβίας (56%), με ποσοστά που ξεπερνούν το 50% φαίνεται ότι πιστεύουν με απόλυτη βεβαιότητα στο Θεό.

Αξίζει να παρουσιάσουμε στη συνέχεια ποιες είναι οι στάσεις των πολιτών, όσον αφορά στην πολιτική της Ορθόδοξης Εκκλησίας να απαγορεύει το γάμο ομοφυλοφίλων.

Στον πιο κάτω Πίνακα 2 εμφανίζονται οι στάσεις των πολιτών:

Πίνακας 2: Απόψεις των πολιτών στο αν συμφωνούν με τη στάση της Εκκλησίας

2

Από τα στοιχεία του Πίνακα 2 προκύπτει ότι:

  • Με πολύ μεγάλα ποσοστά οι πολίτες δείχνουν ότι συμφωνούν με την απόφαση της εκκλησίας. Τα μικρότερα ποσοστά συμφωνίας εμφανίζονται στη Βουλγαρία (61%).
  • Στην Ελλάδα, το δεύτερο μικρότερο ποσοστό που συμφωνεί με την απόφαση της Εκκλησίας διαμορφώνεται στο 69%, ή αλλιώς επτά στους δέκα πολίτες συμφωνούν με τη στάση της εκκλησίας.

Στο ερώτημα «Ποιον Πατριάρχη αναγνωρίζουν οι πολίτες ως την υψηλότερη Αρχή της Ορθόδοξης Εκκλησίας», οι απαντήσεις τους παρουσιάζονται στον Πίνακα 3.

Πίνακας 3: Ποιον αναγνωρίζουν ως Πατριάρχη;

3

Τα στοιχεία του Πίνακα 3 είναι αποκαλυπτικά, αφού:

  • Οι πολίτες της Ελλάδας, σε ποσοστό 56% αναγνωρίζουν τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, ως ηγέτη της Ορθοδοξίας, ενώ σε όλες τις άλλες χώρες οι πολίτες φαίνεται να αναγνωρίζουν περισσότερο ως ηγέτη της Ορθόδοξης Εκκλησίας τον Πατριάρχη της Μόσχας.
  • Επίσης, σε ορισμένες χώρες – Αρμενία (24%), Σερβία (56%), Ουκρανία (46%), Βουλγαρία (59%), Ρουμανία (58%), Ελλάδα (25%), και Γεωργία (93%), οι πολίτες εκφράζουν την ιδιαίτερη προτίμησή τους να έχουν Πατριάρχη της χώρας τους.

Από τα στοιχεία της έρευνας του ινστιτούτου Pew είναι σημαντικά για περαιτέρω μελέτη όχι μόνο από τους πολίτες, αλλά και από τους αρμόδιους εκκλησιαστικούς παράγοντες.

Ειδικότερα, όσον αφορά στη χώρα μας, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε επιτέλους ότι δεν πρέπει τα χάμπουργκερ, η κόκα κόλα, ο «φραπές», το «καπουτσίνο», να θεωρούνται τα στοιχεία του προτύπου της Ελληνικής κοινωνίας. Η πολιτεία επιδιώκει την αλλαγή των θρησκευτικών, όμως γεγονός είναι ότι τελικά αυτή η χώρα αργοπεθαίνει. Η Ελλάδα «λιπόθυμη» από τα Μνημόνια που διαρκούν πάνω από επτά χρόνια, παραποιεί τη θρησκεία της, την ιστορία της και τον ιδιαίτερο πλούτο της: την Ελληνική Γλώσσα.

Ο Ελληνισμός διατηρήθηκε μέσω των αιώνων δυστυχώς όχι χάρη στους πολιτικούς της χώρας, αλλά λόγω της Ελληνικής γλώσσας και της δύναμης της πίστης του λαού στην Ορθοδοξία. Προκειμένου να εκτιμήσουμε τις επιπτώσεις της σημερινής κρίσης και το ανάλογο δράμα του Ελληνισμού πρέπει να ανατρέχουμε πάντα στην ιστορία της Ελλάδας. Τότε θα συνειδητοποιήσουμε ποιοι πολιορκούσαν και ποιοι κατέστρεφαν τον Ελληνισμό. Αρκεί να θυμηθούμε ότι το 1940 οι Λατίνοι (Ιταλοί) και οι Γερμανοί προκάλεσαν τις μεγαλύτερες καταστροφές. Εκατομμύρια Έλληνες εκτελέστηκαν και χιλιάδες Έλληνες πέθαναν από την πείνα και τις κακουχίες. Είναι ακριβώς οι ίδιοι λαοί που τώρα έχουν επιβάλλει στους Έλληνες την άγρια λιτότητα με τη βαριά ευθύνη των πολιτικών. Οι Ευρωπαίοι υπεύθυνοι του αφανισμού της Ελλάδας τώρα, για μία ακόμη φορά ταυτοποιούνται: Γερμανοί, Γάλλοι, Ολλανδοί.

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα καὶ σημειώθηκε ὡς , , , . Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...