Δημοτικές Εκλογές 2019: Για να επιζήσει ο Μαραθώνας

22 Μαΐου 2019

Επαμεινώνδας Ε. Πανάς,
Συντ. Καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

 

Κανείς δεν υποτιμά τη σημερινή περίπλοκη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας. Ταυτόχρονα, όμως, κρίνεται αναγκαία η καταγραφή των δεδομένων. Η σημερινή κατάσταση των δεινών  μας σε εθνικό, τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, είναι αποτέλεσμα πολλών παραμέτρων χωρίς να αποκλείεται και η παράμετρος που λέγεται Ελληνικός Λαός. Τα αντικειμενικά δεδομένα δίνουν μια σωστή και ολοκληρωμένη περιγραφή της σημερινής κατάστασης ως υλικό ανεκτίμητο και αποκαλυπτικών αξιολογήσεων. Και είναι απόλυτα κατανοητό ότι μια χώρα όπως είναι η Ελλάδα, χωρίς την ανάλυση των δεδομένων της κρίσης, θα είναι καταδικασμένη να βλέπει μόνο την κατρακύλα της.

Τα δεδομένα αυτά είναι:

  • Στις Δημοτικές εκλογές του 2014 οι ψηφοφόροι του Δήμου Μαραθώνα τίμησαν από την πρώτη Κυριακή τον Η. Ψηνάκη (καλλιτέχνη) και έλαβε το 53.55%!!!

Στον Μαραθώνα τον ψήφισε το 61,36%!!!

Στο Γραμματικό  τον ψήφισε το 57,9%!!!

και στη Νέα Μάκρη το 49,83%

 

  • Για την Περιφέρεια η Ρ. Δούρου έλαβε το 23%
  • Στις 27 Ιουνίου 2014 η εκλεγμένη Περιφερειάρχης Αττικής, Ρ. Δούρου, υποστήριζε ότι «η χωροθέτηση του ΧΥΤΑ Γραμματικού είναι παράνομη ενώπιον των κατοίκων του Γραμματικού τόνισε ότι οι κάτοικοι του Γραμματικού πρέπει να ακολουθήσουν τις μαχητικές, αγωνιστικές κινητοποιήσεις των κατοίκων της Κερατέας.
  • Όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της ακολούθησε το παράδειγμα άλλων συντρόφων της: την κωλοτούμπα, τονίζοντας με στεντόρεια φωνή ότι «Το Γραμματικό θ΄ ανοίξει… Η Δούρου θα χωροθετήσει και κανονίστε να είστε με τις μαύρες σημαίες. Εγώ θα είμαι απέναντι.»
  • Όσον αφορά την τραγωδία στο Μάτι, ο μεν Ψηνάκης γλεντούσε δύο ημέρες πριν από την τραγωδία, στην Μύκονο, οπότε και απουσίαζε και άρα δεν προσέφερε τίποτε, η δε Δούρου, είχε εξαφανισθεί από την Τρίτη 23 Ιουλίου – 4 Αυγούστου για να δώσει εξηγήσεις για το Μάτι.

 

Όλα αυτά τα δεδομένα που αναφέρθηκαν συγκροτούν μία δομή που τα διαρθρώνει. Τα γεγονότα αυτά αποκαλύπτουν σε ένα βαθμό και ποιοι είναι υπεύθυνοι για τα σημερινά προβλήματα του Δήμου Μαραθώνα αλλά και για αυτά που θα έρθουν στο μέλλον.

Θα επικεντρωθούμε στα δύο μεγάλα γεγονότα: στο Μάτι και τον ΧΥΤΑ Γραμματικού.

Τον Αύγουστο του 2007, στον Νομό Ηλείας, έχασαν τη ζωή τους 44 άνθρωποι και καταστράφηκαν 147 χωριά.

Ο Ιούλιος του 2018 επέφερε βαρύ τίμημα με τη βιβλική, φονική πυρκαγιά που στοίχισε δεκάδες ζωές (102) και περιουσίες στο Μάτι.

Οι αιτίες των συμφορών του Νομού Ηλείας και στο Μάτι είναι σχεδόν ομοιόμορφες. Και στις δύο περιπτώσεις χάθηκαν ζωές και περιουσίες. Και στις δύο περιπτώσεις έγιναν τα ίδια λάθη από την πολιτεία.

Το 2007 ο Πολύδωρας μας προσγείωσε ανώμαλα ανακαλύπτοντας ως αιτία των πυρκαγιών τον «στρατηγό άνεμο». Το 2018 ο Πρωθυπουργός Α.Τσίπρας μας έδινε τη δική του ανακάλυψη: «το ασύμμετρο φαινόμενο». Η ουσία πλήρης ισομορφισμός, ούτε «στρατηγός άνεμος» υπάρχει, ούτε ασύμμετρο φαινόμενο», απλά υπάρχει το γεγονός ότι όλοι το ίδιο είναι.

Ο Ελληνικός Λαός, ο οποίος ψηφίζει, πανηγυρίζει, απαιτεί διορισμούς και ρουσφέτια, δεν ευθύνεται για το κατάντημα της πόλης, της Περιφέρειάς του και της χώρας του;

Για όσα τραγικά σήμερα συμβαίνουν είναι υπόλογος ο Ελληνικός Λαός. Ο λαός δεν είναι για να γεμίζει τις πλατείες, να ζητωκραυγάζει, να χειροκροτεί και να επανεκλέγει τους αναποτελεσματικούς Δημάρχους, Περιφερειάρχες και Βουλευτές. Αυτοί οι οποίοι εκλέγονται και ασκούν την κυβερνησιμότητα στηρίζονται στις ψήφους του Ελληνικού Λαού, άρα ο Δήμαρχος και ο  Περιφερειάρχης ασκούν την εξουσία με την ψήφο του Λαού.

Ξαναδιαβάστε με προσοχή τη δήλωση της Δούρου που προαναφέραμε πιο πάνω για να καταλάβετε ότι δεν μετράνε οι συγκεντρώσεις με τις μαύρες σημαίες. Τί μετρά αυτή τη στιγμή;

Αν ψηφίσουμε περιφερειάρχη είναι ουσιαστικά σαν να δεχόμαστε ότι πάσχουμε από έναν γενικευμένο μιθριδατισμό.

Οι νεκροί του Ματιού ανέδειξαν για άλλη μια φορά το μέγεθος της αναποτελεσματικότητας του κράτους, της Περιφέρειας και του Δήμου. Οι νεκροί στο Μάτι θα πρέπει να αποτελέσουν την αρχή μιας διαφορετικής αντίληψης των τοπικών ζητημάτων. Ποιο είναι το πρώτο βήμα; Συλλογική απόρριψη των υποψηφίων περιφερειαρχών στις εκλογές του 2019. Να αντιστρέψουμε την πεπατημένη.

Ο αμερικανός πολιτικός επιστήμονας Ε. Σατσναϊντερ θεωρεί ότι το εκλογικό σώμα είναι ένας ηγεμόνας που το λεξιλόγιό του περιορίζεται σε δύο λέξεις: «ΝΑΙ» και «ΟΧΙ», θα πρόσθετα ότι μπορεί να πλουτίσει το λεξιλόγιό του με την «ΑΠΟΧΗ» αν πιστεύει στην αξία της αξιοπρέπειας του ψηφοφόρου και την αγάπη του για τον τόπο του.

Τί σημαίνει να ψηφίσουμε περιφερειάρχη;

Καταρχάς σημαίνει ότι ο ΧΥΤΑ στο Γραμματικό δεν θα κλείσει.

Όποιος και αν εκλεγεί θα μας πει ότι δεν φταίει αυτός για τον ΧΥΤΑ.

Θα μας πει ότι το κληρονόμησε και άρα θα λειτουργήσει.

 

Το παράδειγμα της Δούρου είναι διδακτικό.

Με μαύρες σημαίες δεν γίνεται απολύτως τίποτε. Δεν ιδρώνει το αυτί κανενός περιφερειάρχη. Όλοι θα μας λένε «ψηφίσατε και μας δώσατε λαϊκή εξουσιοδότηση να ενεργούμε για λογαριασμό σας, τώρα, λοιπόν, μην διαμαρτύρεστε. Εφαρμόζουμε το πρόγραμμά μας.»

Υπάρχει λύση; Γιατί πρέπει να δώσουμε τη ψήφο μας σε έναν οποιονδήποτε περιφερειάρχη που δεν εμπιστευόμαστε; Αν η ψήφος δίνει δύναμη στον περιφερειάρχη, η μη-ψήφισή του δίνει κύρος στη φρόνηση της δράσης μας. Δίνει δύναμη στη σπουδαιότητα της ισχυρής διαφωνίας με τη λειτουργεία του ΧΥΤΑ στο Γραμματικό. Δείχνει στην πράξη ότι δεν έχουμε σε ΚΑΝΕΝΑΝ υποψήφιο περιφερειάρχη ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ γιατί στο τέλος ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΙ.

Αλλά γνωρίζουμε πως πρέπει να τους πείσουμε: Με την ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ.

Ούτε Δούρου, ούτε Πατούλης, ούτε Σγουρός. Κανέναν. Μόνο τότε θα καταλάβουν ότι οι πολίτες του Μαραθώνα δεν είναι διατεθειμένοι να ανεχθούν να λειτουργήσει ο ΧΥΤΑ στον Δήμο Μαραθώνα. Είναι η ώρα να επηρεάσουμε τις διάφορες αγκυλώσεις και να δώσουμε με την ενέργειά μας να καταλάβουν ότι οι πολίτες του Μαραθώνα δεν είναι κορόιδα.

Οι περιφερειακές εκλογές μας δίνουν μια μεγάλη ευκαιρία. Είναι η ώρα της ευθύνης για όλους μας. Ξεχάστε τους καλλιτέχνες -βλ.Ψηνάκη- και τους ποδοσφαιριστές.

Υπάρχει και μια ηλιαχτίδα να ψηφίσουμε, τα Τοπικά Συμβούλια. Ν ψηφίσουμε τις ανεξάρτητες παρατάξεις που δεν είναι εξαρτήματα και παραρτήματα των Δημοτικών Παρατάξεων.

Παράδειγμα ΟΛΟΙ μας να ψηφίσουμε στον Μαραθώνα την «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΜΑΡΑΘΩΝΑ», εκεί που η δημιουργικότητα, η αλληλεγγύη, η αμοιβαία εμπιστοσύνη, και το κοινωνικό κεφάλαιο θα έχουν αξία.

Τέλος ας μην ξεχνάμε τη ρήση του Αβραάμ Λίνκολν:

Η ψήφος είναι πιο δυνατή από τη σφαίρα.

Με τη σφαίρα μπορεί να σκοτώσεις τον εχθρό σου.

Με την ψήφο μπορεί να σκοτώσεις το μέλλον των παιδιών σου.

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Πολιτικά καὶ σημειώθηκε ὡς , , , , , , . Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...